"Бабин Яр" включили до Міжнародного реєстру Програми "Пам’ять світу" ЮНЕСКО

Унікальні документи, фото та свідчення очевидців, які зберігаються в архівах, дозволяють відновити документальні факти

Відбулося офіційне вручення сертифікатів про включення документальної спадщини "Бабин Яр" до Міжнародного реєстру Програми "Пам’ять світу" ЮНЕСКО. Міжнародне визнання документальної спадщини стало завдяки поданню номінаційної форми на чолі з Державною архівною службою України та сьома українськими архівами, що зберігають оригінальні документи про події Голокосту.

Про це повідомляє Державна архівна служба України.

Принципом роботи українських архівів останніми роками стало гасло: "Відкритість – це наша сила!". Система державних архівів України демонструє інноваційність, транспарентність, що визнано міжнародними рейтингами і користувачами архівної інформації. Зрілість українського громадянського суспільства дає змогу українським архівістам оприлюднити весь масив документів різних періодів української історії. Збереженість, оцифрування та удоступнення онлайн українських колекцій про Голокост та інші трагічні події Другої світової війни є важливим для української та єврейської спільнот, – зазначив Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов.

У період з 1941 по 1943 роки в Бабиному Яру нацистські загарбники вбили від 70 тисяч до 100 тисяч осіб, залежно від різних оцінок. Це місце стало не лише однією з точок на страшній мапі Голокосту, а його сумним символом у Східній Європі. В архівах збереглися унікальні документи, фотографії та свідчення очевидців, які можуть документально відтворити події Голокосту та мають велике значення для української та світової спільноти.

Основою для отримання такого статусу від ЮНЕСКО став унікальний онлайн-простір Меморіального центру, у якому міститься понад 3,5 мільйона документів з 13 архівів України.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що у Києві відкрилася перша в Україні бібліотека настільних ігор.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися