Знесення відміняється. Особняк Баккалинського щойно отримав охоронний статус

Особняк Баккалинського: Київрада - за знесення, КМДА - проти 

Лише сьогодні "Коментарі" розповідали, що загроза зникнення нависла над трьома будівлями Києва.

У тому числі над 120-річною садибою Баккалинського, землю під якою 22 квітня депутати Київради, 74 голосами "за", передали під будівництва 7-поверхової багатофункціональної адміністративної будівлі з паркінгом.

І от ввечері з’явилося повідомлення, що Департамент охорони культурної спадщини КМДА 27 квітня 2021 року видав Наказ № 29 про те, що особняк Баккалинського на вул. Іллєнка, 30 внесено до "Переліку об’єктів культурної спадщини м. Києва". Йому надано статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини. Робота зайняла всього два тижні.

"Велика дяка ГО "Мапа Реновації"! Дівчата, хлопці, ви - НЕЙМОВІРНІ! Натурні дослідження, історична довідка - все на рівні. І, як наслідок нашої спільної роботи - наказ про внесення Особняка до Переліку об'єктів культурної спадщини м. Києва! Олена Мокроусова - вам теж окрема дяка за роботу, такі спеціалісті у КНМЦ - гордість. Ірина Славік - ви опора для активних і небайдужих", - написав директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк на сторінці департаменту в ФБ.

Тепер справа за Міністерством культури.

"Вже завтра відповідний лист буде направлено на Мінкультури", - зазначив Никоряк.

Саме воно має присвоїти будинку Баккалинського ще надійніший статус "пам’ятки місцевого значення" – і занести його до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Проте, зазначимо, що Мінкульт  у 2012 році вирішив, що будинок не відповідає критеріям пам’ятки.

Два тижні тому Мінкульт надав додаткові роз'яснення про те, що "висновок Експертної ради при МКІП щодо того, що об’єкт не відповідає критерієм пам’ятки, і відповідно відмову, — було здійснено за підписом М. М. Дьоміна, члена Українського товариства охорони пам'яток історії та культури".

І наголосило, що Міністерство готове розглянути повторно питання внесення будівлі до реєстру пам’яток місцевого значення. Для того, щоб це відбулось, КМДА повинна надіслати до МКІП відповідне звернення.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися