Сьогодні, 28 квітня, націоналісти проведуть в центрі Марш вишиванок на честь створення дивізії «Галичина»

Про цей захід оголосила на своїй сторінці в ФБ "Голосіївська Криївка".

"Київ. 28 квітня, 18:00 Арсенальна площа. Марш вишиванок на честь дня створення дивізії Галичина", - йдеться в повідомленні. "Не забуде стрільця Україна з золотим левиком на рукаві". Організаторами виступають спільнота "Спілка ветеранів війни з Росією", "Правий сектор. Київ", ВГО "Сокіл" 

Такий захід в Києві проводиться вперше, раніше національно налаштована спільнота проводили факельну ходу на честь народження Степана Бандери 1 січня і на День утворення УПА – 14 жовтня.

Не всі кияни готові підтримати цей захід. Навіть, українські історики не знають, як до цього ставитися.  

Нардеп, екс-голова Інституту нацпам'яті Володимир В'ятрович вважає учасників дивізії СС "Галичина" були жертвами війни. Про це пише сайт "УНІАН"

"Такі складні історичні питання не оцінюються "добре" або "погано". Я вважаю, що це одні з жертв Другої світової війни. На жаль, українці були змушені воювати за чужі інтереси", -  зазнавич В'ятрович.

Я вважаю, що учасники СС "Галичина"  були жертвами Другої світової війни. Це, на жаль, українці, які були змушені воювати за чужі, німецькі інтереси, часто навіть воюючи проти інших українців у Червоній Армії, які, своєю чергою, також були змушені воювати за чужі інтереси

Проте, історик "не готовий це підтримувати".
 

дивізія Галичина

Довідка "Коментарів"

Українська дивізія січових стрільців "Галичина"  або 14-та гренадерська дивізія військ СС "Галичина"  - підрозділ у складі військ Ваффен-СС був укомплектований переважно  українцями, що у 1939 році мали громадянство Польщі і були греко-католиками.  

Варто зазначити, "Галичина" була не єдиним національним підрозділом у складі Ваффен-СС. Існувало принаймні 10 російських та козачих формувань, а до різних етнічних підрозділів входили араби, фламандці, туркмени.

Українську дивізію СС "Галичина" було створено 28 квітня 1943 р. після того, як німецькі війська зазнали поразки у Сталінградській битві. Набір добровольців розпочався у травні. 18 липня 1943 року у Львові відбувся парад рекрутів до дивізії "Галичина". Після параду добровольці поїхали на вишкіл.

28 червня 1944 р. дивізія зайняла оборону на фронті біля містечка Броди.

У тяжких боях під Бродами з радянськими військами 1-го Українського фронту, дивізія втратила понад 70 % вояцтва — 8 тисяч: 4 тисяч загиблими й полоненими, тисячу - важко пораненими. До 3 тисяч дивізійників, не маючи змоги вирватись з ворожого оточення, перейшли до УПА

Із оточення змогли вийти близько 3 тисяч військових.  

5 вересня 1944 р. вийшов наказ про нове формування дивізії. Але, на території України вона вже не брала участь в бойових діях.

Командування СС наказало перемістити дивізію до Словаччини для охорони від партизанів.  У січні 1945 дивізію перекинули до Югославії, де вона воювала з партизанами Тіто. Пізніше дивізію перевели до Австрії, де вона брала участь у боях біля замку Гляйхенбер.

Основна частина дивізії опинилася в англійській окупаційній зоні, меншу частину інтернували американці. На відміну від інших підрозділів, сформованих з колишніх радянських громадян, військовослужбовці "Галичини" не були видані радянському уряду, це деякі історики пояснюють впливом Ватикану.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися