Історичні будинки в Києві захистили від знесення та радикальної перебудови (ФОТО)

П'ять будинків у Києві внесли до реєстру об'єктів культурної спадщини

П'ять будинків у Києві внесли до реєстру об'єктів культурної спадщини. Про це повідомляє голова Українського міжнародного інституту відновлення Віталій Молочко, передають "Коментарі".

Український міжнародний інститут відновлення та Міністерство культури та інформаційної політики України починають систематичну розробку облікових документів для потенційно цінних об'єктів культурної спадщини та їх включення до реєстру з метою захисту від знесення та радикальної перебудови.

"Сьогодні ми бачимо як бодай кожного місяця у процесі реконструкції зносяться історичні будівлі, яким не присвоєно статус пам’яток архітектури і це дійсно цінні приклади нашої культури, не надумані. Проблема полягає в тому, що громадськість  дізнається про це тоді коли вже почалися якісь руйнування, а органи охорони потім розводять руками", - йдеться у повідомленні.

26 жовтня Експертна комісія з питань обліку об'єктів культурної спадщини МКІП прийняла рішення щодо включення до реєстру об'єктів культурної спадщини, як пам'яток архітектури та історії, п'ять будівель у столиці:

1. "Житловий будинок, 1899, в якому жили М.Анцифєров, О.Давидов, М.Пасiчник, С.Пекар, перебував Г.Мачтет" за адресою: Десятинний провулок,7 у Шевченківському районі м. Києва.

2. "Будинок-пам’ятка історії" за адресою: Музейний провулок,8(8-А) у Печерському районі м. Києва.

3. "Житловий будинок, в якому містилися правління Київського товариства фотографів-аматорів "Дагер", управління Київської залоги Української Держави, штаби Збірного корпусу та Київської добровольчої дружини" за адресою: вулиця Прорізна, 23-А у Шевченківському районі м. Києва.

4. "Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського" за адресою:  Голосіївський проспект, 3 у Голосіївському районі м. Києва.

5. "Будинок меблів" за адресою:  бульвар М. Міхновського (Дружби народів), 23 у Печерському районі м. Києва.

Нагадуємо, що в Києві на території Шевченківського району вирішено провести роботи зі зносу ще одного історичного будинку, якому понад 100 років. Зазначається, що ця будівля є останньою історичною спорудою на цій вулиці.

Як раніше писали "Коментарі", на Київщині триває комісійна перевірка об'єктів відбудови. Вчора інспектори були в Ірпені, де перевірили хід реконструкції дитячого садка та трьох багатоповерхових будинків. Розповідаємо, які порушення виявили інспектори.

Читайте также