На території Києво-Могилянської академії розпочинаються археологічні розкопки: що шукають

Територія ховає безліч "сюрпризів"

На території  Києво-Могилянської академії плануються археологічні розкопки для визначення місць, де розташовані рештки фундаментів Богоявленського собору Києво-Братського монастиря.

Про це повідомила директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова.

У 2022 році КЗ "Центр консервації предметів археології" запросив включити цю пам'ятку до Переліку об'єктів культурної спадщини міста Києва, а в 2023 році за ініціативою Департаменту охорони культурної спадщини - до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Однією з можливих теорій є те, що під час будівництва Богоявленського собору могила гетьмана Петра Сагайдачного була перенесена на інше місце. За словами Марини Соловйової, археологічні дослідження залишків собору можуть допомогти встановити, де саме знаходиться поховання видатного гетьмана.

Історична довідка 

До знищення у 1936 році Богоявленський собор був одним із найяскравіших взірців українських барокових гетьманських храмів, зображення якого було присутнім на поштових листівках та світлинах. Цей цегляний собор був пов’язаний з іменами двох видатних постатей в українській історії – відомих козацьких гетьманів Петра Сагайдачного та Івана Мазепи. Споруджений у 1690-1695 роках, мурований Богоявленський собор був головним храмом Києво-Братського монастиря і користувався великою популярністю в період з 19-го до початку 20-го століття, бувши із найвідоміших церков у столиці.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що Київський центр розвитку туризму підготував шість безоплатних екскурсій для киян та гостей столиці. Проходять прогулянки вулицями Києва з четверга по неділю.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися