Скандальні мости, рекорди і футбольні розчарування: чим жив Київ у 2019 році

Зовсім скоро в кожну українську оселю завітає новий 2020 рік і саме час підвести підсумки року, який минає. Журналісти видання "Коментарі" підібрали ТОП-7 подій, які пережив у цьому 2019-му Київ із надією, що щаслива цифра 7 принесе нашій столиці трохи везіння у майбутньому році

Кожний рік – це  початок чогось нового, він як губка вбирає всі моменти життя і закарбовує їх в пам'яті. Для кожного 2019 рік залишив  свій слід в історії, але яка б не була ця історія, її слід пам'ятати. Саме тому у нашій підбірці знайшлося місце не тільки для позитивних подій, але й для тих, які приносили багатьом із нас розчарування і навіть біль.

Рекорд року: марш рівності із найбільшим прапором в небі

23 червня в столиці пройшов п'ятий за рахунком марш сексуальних меншин і їх прихильників "Київ Прайд-2019". За традицією подібних заходів, разом з учасниками Маршу на вулиці вийшли й ті, хто відстоює традиційні сімейні цінності. Тому для запобігання відкритих протистоянь були залучені поліцейські і бійці Нацгвардії, також ходу супроводжувала кінна поліція.

Важливо відмітити, що у серед представників ЛГБТ-маршу пройшли близько трьох десятків військовослужбовців. Вони стверджували, що дуже складно служити в українській армії, де домінують гомофобські переконання. За словами організаторів, цього року у заході взяли участь понад 8 тис. учасників.

Без затримань все ж не обійшлося: в поліцейську дільницю було доставлено 9 осіб, у яких були виявлені засоби для створення провокацій. Однак в цілому, як повідомляє ряд ЗМІ та очевидців, п'ятий "Київ-Прайд" пройшов без суттєвих пригод і досить спокійно.

Варто відзначити, що під час "Київ Прайд-2019" вантажний дрон підняв в небо райдужний прапор розміром 24 квадратних метра. Таким чином організатори встановило світовий рекорд, адже раніше дрони не піднімали прапори таких розмірів.

picture

Найбільша витрата року: скляний міст  

25 травня до Дня Києва відбулося відкриття пішохідно-велосипедного мосту (у народі "скляний міст"), що з’єднує парк “Володимирська гірка” з Аркою дружби народів. Новий міст на 90% побудований з українських матеріалів, а його будівництво обійшлося у 275 мільйонів гривень. Були й додаткові витрати: у будівництво фонтану, благоустрій територій і прокладання мереж вклали близько 90 мільйонів, в укріплення схилів — 55 мільйонів гривень. Таким чином загальна вартість робіт близько 400 млн грн.

Додамо, що окремі фрагменти моста, який з'єднав Володимирську гірку і Арку дружби народів були виконані зі скла. За даними київського мера, скло витримує навантаження понад тисячу кілограмів на метр квадратний. Не виключено, що хтось із відвідувачів вирішив перевірити слова мера. Два скляних елемента моста виявилися пошкодженими.

Користувачі Фейсбук порівняли київський міст зі скляним мостом в Китаї довгою 420 метрів, споруджений на висоті 300 метрів. Китайський міст відрізняється підвищеною міцність. Хоча вартість його в кілька разів менше київського.

picture

Мости для Києва – традиційно болюча і скандальна тема. У соцмережах неодноразово викладали світлини з проржавілим металом і дірками в бетоні на мосту Метро і Патона, а також фото "втомленого" Шулявського шляхопроводу, який був на грані повного розпаду. Обурення киян таким станом речей все ж привели до початку масштабного відновлення мостів.

На реконструкцію мосту Патона виділили 20 мільйонів, а на Шулявський – понад мільярд гривень. Також у 2019 році розпочалося реконструкція Північного мосту (колишній Московський). Ремонтні роботи включають в себе заміну асфальту, тротуарів, перильного і бар'єрного огорож, комунікацій, триватимуть до 2020 року. Обійдуться вони в 288 млн грн. 

28 грудня мер Києва офіційно відкрив відбудований Шулявський шляхопровід, але поки що рух відкрили двома смугами у кожен бік.

Протистояння року: Кличко vs Богдан

30 червня керівник Офісу президента Андрій Богдан у ході брифінгу перед журналістами звернувся до мера столиці Віталія Кличка та звинуватив його у втраті контролю над містом. Голова ОП був на той момент переконаний, що влада у Києві нібито перейшла до так званих "смотрящих", з якими мер змушений домовлятися для прийняття рішень в міськраді.

Сам мер назвав ці слова "маячнею і наслідком некомпетентності", а також обізвав Богдана "брехливим непрофесіоналом". Також Кличко висловив співчуття таким рівнем глави Офісу президента, на який дивляться західні партнери.

Остання фраза явно була кинута мером невипадково, так як вже 31 липня на своїй сторінці у соцмережах Віталій Кличко виставив спільне фото з екс-мером Нью-Йорка Рудольфом Джуліані, явно натякаючи на найбільш "західних партнерів", які дивляться на Богдана. Ще через день, 1 серпня, Віталій Кличко подав заяву в НАБУ з вимогою відкрити кримінальне провадження за заявою Андрія Богдана про спробу дати йому хабаря.

Пізніше у соціальних мережах з'явилися чутки про відставку Андрія Богдана. Однак в самому Офісі президента назвали цю інформацію нісенітницею. Урядовці зіграли в нічию і перебувають в напружених стосунках.

picture

Будівництво року: на "Виноградар" розпочали пробивати метро

У жовтні нарешті завершилася епопея з ремонтом станції метро "Святошин". Завершення робіт тут кілька разів переносили, але у підсумку другий вхід все ж відкрився. За словами Віталія Кличка, оновлена станція повинна показати, як застосовувати сучасні норми доступності до приміщення, побудованому ще за радянських часів. Так, всього на станції працюватиме три ліфти і три підйомники, на підлозі з'явилися тактильні смуги і звукові сигнали.

picture

Тема метро для Києва у цьому році також відзначилася довгоочікуваним початком будівництва нової ділянки підземки до "Виноградаря". Роботи розпочалися там, де нова ділянка приєднується до лінії метрополітену – за станцією "Сирець". Вартість будівництва обійдеться бюджету столиці майже у 6 мільярдів гривень, з яких 2,5 мільярда місто вже виділило.

За планом, нову ділянку метро мають побудувати до 2021 року. Насамперед зроблять дві станції – "Мостицька" та "Проспект Правди", а також відгалуження у бік станції "Виноградар". Під час будівництва вперше в Києві планують використати технологію вертикальних тунелів.

Прорив року: безконтактна сплата проїзду у наземному транспорті

У 2019 році в наземному транспорті Києва зявилася можливість сплатити за проїзд за допомогою банківської картки або мобільних додатків Apple Pay та Google Pay.

Із системою безготівкової оплати пасажири можуть зручно і безпечно сплатити свій проїзд без будь-яких труднощів. Як розповіли у столичній мерії, в майбутньому для наземного транспорту планують реалізувати можливість оплати однією карткою за кількох осіб.

picture

Вбивство року: озброєний напад на авто депутата Соболєва

Вочевидь, найжахливіша подія 2019 року трапилася 1 грудня у центрі Києва. Близько 17:00 на перехресті вулиць Льва Толстого та Тарасівської невідомі обстріляли автомобіль депутата Київської обласної ради В'ячеслава Соболєва, на задньому сидінні якого сиділи дружина з дитиною. Злочинці нібито цілилися у водія, проте потрапили в 3-річного хлопчика, який помер в кареті швидкої допомоги.

picture

Підозрюваними у виконанні злочину виявилися Андрій Лаврега (за версією слідства, снайпер) і Олексій Семенов ("розвідник"). Хлопці служили в батальйоні "Аратта" Української добровольчої армії, але влітку 2019 року покинули батальйон. Лаврегу і Семенова заарештували на 2 місяці без права на заставу.

Причетним до організації злочину слідство вважає 25-річного уродженця Російської Федерації, який залучив у якості виконавця 20-річного колишнього бійця АТО, що мав досвід участі у бойових діях, у тому числі у якості снайпера, та з яким він познайомився в зоні проведення ООС на території Донецької області.

Під час особистої зустрічі, яка відбулася в одному з ТРЦ столиці, чоловік запропонував виконавцю вчинити вбивство депутата за грошову винагороду у розмірі 40 тис. доларів США, на що останній погодився.

Прокуратура повідомляє, що організатор надав снайперу інформацію про Соболєва: спосіб його життя, адреси проживання, роботи тощо, а також забезпечив його вогнепальною зброєю, транспортним засобом та профінансував інші витрати, у тому числі оренду гаража для зберігання знаряддя вбивства.

Прокуратура погодила підозру 25-річному чоловіку в організації вбивства на замовлення за ч. 2 ст. 15, п.11,12 ч.2 ст.115 КК України.  Правоохоронці вирішують питання щодо оголошення його у міжнародний розшук. Наразі триває робота щодо встановлення замовника злочину.

Провал року: "Динамо" вперше не вийшло з групи Ліги Європи

Рік, що минає, важко назвати успішним для флагмана київського футболу – "Динамо". Навесні кияни вже традиційно поступилися донецькому "Шахтарю" у боротьбі як за золото чемпіонату України, так і за Кубок. У Лізі Європи також не склалося – кияни навесні з тріском вилетіли на стадії 1/8 фіналу у протистоянні з лондонським "Челсі".

picture

Коли здавалося, що падати українському гранду вже нікуди, трапився новий сезон. Розпочався він із чергової невдалої спроби пробитися до групової стадії Ліги чемпіонів (на заваді на цей раз став бельгійський "Брюгге"), продовжився вже заздалегідь програною боротьбою с "Шахтарем" в УПЛ (на даний момент "Динамо" відстає від "гірників" на 14 очок після 18 зіграних матчів). Але найжахливішою подією цього року для клубу можна назвати перший в історії невихід із групи Ліги Європи. При тому, що кияни мали далеко не найсильніших суперників – датський "Копенгаген", шведський "Мальме" та швейцарський "Лугано".

Варто відзначити, що у цьому сезоні динамівцям не допомогла навіть чергова зміна головного тренера – 16 серпня замість Олександра Хацкевича за штурвал команди взявся Олексій Михайличенко.

Джерело: https://comments.ua/


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися