Оприлюднено рейтинг районів Києва за кількістю непридатних до військової служби (ІНФОГРАФІКА)

Аналітику підготувало Національне агентство з питань запобігання корупції

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) систематизувало інформацію щодо роботи військово-лікарських комісій (ВЛК) для комплексного дослідження корупційних ризиків. Як передають "Коментарі", оприлюднено рейтинг районів Києва за кількістю непридатних до військової служби киян.

НАЗК зібрало великий масив унікальних даних, які можуть бути корисними для робочих груп, створених Міністерством оборони України для перевірки прийнятих ВЛК постанов, а також для правоохоронних органів та суспільства в цілому. Ці дані можуть бути індикаторами наявності корупційних ризиків у діяльності ВЛК територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Запити НАЗК до обласних та Київського міського ТЦК та СП, стосувались таких питань:

·       кількість постанов про визнання осіб обмежено придатними та непридатними до військової служби з виключенням їх з військового обліку у 2021, 2022 та станом на вересень 2023 року;

·       найчастіше застосовуваних статей Розкладу хвороб та фізичних вад, що визначають ступінь придатності особи до військової служби та виключення її з військового обліку за 2021, 2022 та станом на вересень 2023 року.

Результати аналізу отриманої статистичної інформації дали можливість встановити суттєву відмінність частки осіб, непридатних до військової служби, у Києві та Полтавській області порівняно із середнім показником по Україні. Зокрема, у 2022 році у Києві цей показник перевищував середнє значення (8%) на 9 п.п., а в Полтавській області – на 8 п.п. За 9 місяців  2023 року в м. Києві цей показник перевищив середнє значення (7%) на 11 п.п., а в Полтавській області — на 13 п.п.

У Києві в 2023 році було значне перевищення середнього значення 23,5% (за період з 2022 до вересня 2023 року) встановлення обмеженої придатності осіб до військової служби в Печерському (на 13.5 п.п.), Шевченківському (на 7.5 п.п.) та Оболонському (на 6.5 п.п.) районах.


Відсоток киян, визнаних непридатними до військової служби, від загальної кількості осіб, які проходили ВЛК у 2022 році, значно перевищив середнє значення 7,5% (за період з 2022 до вересня 2023 року) в Голосіївському (на 40.5 п.п.), Шевченківському (на 13.5 п.п.) та Подільському (на 12.5 п.п.) районах столиці. У 2023 році спостерігається значне перевищення вказаного середнього значення в Голосіївському (на 32.5 п.п.), Дарницькому (на 12.5 п.п.) та Шевченківському (на 11.5 п.п.) районах м. Києва.


П’ять найчастіше  застосовуваних статей Розкладу хвороб, на підставі яких визнано військовозобов’язаних непридатними до військової служби за період з 2021 по вересень 2023 року виглядають так:


"Чітко прослідковується щорічна зміна однієї з топ-5 статей Розкладу хвороб. Зокрема, у 2022 році хвороби хребта (ст. 64а) замінили короткозорість або далекозорість (ст. 30а), а в 2023 році хвороби, зумовлені ВІЛ (ст. 5а), замінили хвороби хребта", — зазначили в НАЗК.

У відомстві звернули увагу, що в 2022 та 2023 роках до переліку п’яти найчастіше застосовуваних статей Розкладу хвороб входили хвороби щитоподібної залози (ст. 13а), гіпертонічна хвороба III стадії (ст. 39а) та серцева недостатність II-Б-III стадії при ішемічних хворобах серця (ст. 40а). Діагностування та підтвердження цих хвороб є складним та потребує проведення значної кількості лабораторних та інструментальних досліджень. Зазначені хвороби також не мають яскраво вираженого зовнішнього прояву, що дає змогу використовувати такі діагнози для корупційних практик.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Партия 5.10

13 січня 2024, 19:38

Херней занимаются, лучше бы Розенблять, Резникова и прочих дЕрьмаков ловили и сажали бы, позорники дармоеды хреновы !

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися