Як триває відбудова Київщини: проблемні компенсації та пріоритет відновлення

Російські окупанти пошкодили понад 29 тисяч обʼєктів

Основним завданням відновлення на Київщині є реконструкція приватних та багатоквартирних будинків, щоб громадяни могли повертатися до своїх житлових приміщень. На даний момент з усього обсягу відновлення, який становить 17 тисяч об'єктів, 15,3 тисячі об'єктів припадають на житловий сектор.

Про це повідомив начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко. 

Російські окупанти пошкодили понад 29 тисяч обʼєктів. Із них ми вже відновили повністю та частково зі збереженням функціонального призначення майже 17 тис. об’єктів, серед яких понад 15,3 – багатоквартирні та приватні будинки, – сказав Руслан Кравченко. 

Зокрема, наразі відбудовують 18 багатоквартирних будинків за програмою UNITED24, ініційованою Президентом України. Також триває відновлення коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії – це 97 обʼєктів. Замовником відбудови по 56 обʼєктах є саме КОВА. Крім того, коштом обласного бюджету відновлюють 93 приватні будинки у 5 районах області, а також понад 60 приватних будинків у м.Ірпінь напроти ЖК "Ірпінські Липки". Активно допомагають міжнародні організації УВКБ ООН, фонд GEM. 

Найбільша кількість обʼєктів відновлена завдяки урядовій програмі єВідновлення. Перший етап – компенсація на поточні та капітальні ремонти – до 500 тис. грн. Ухвалено позитивних рішень по більше, ніж 9 тис. заявках. Загальна сума компенсацій – понад 1 млрд.грн, – додав начальник Київської ОВА. 

Щодо заявок про надання сертифікатів на купівлю житла та отримання коштів на будівництво нового житла – таких подано понад 3 тисячі. Вже сформовані понад 960 сертифікатів  на суму понад 2,8 млрд грн. Наразі створена робоча група за участю представників правоохоронних органів, яка аналізує всі тендерні закупівлі. Також проводяться комісійні перевірки обʼєктів відновлення. 

Нагадаємо, в Ірпінській громаді на програму єВідновлення подали 997 заяв, з яких по 707 проведено відмову у формуванні житлового сертифікату.



Читайте также