Як змінилися ціни на продукти та комунальні послуги у Києві та області

Що та на скільки зросло в ціні, а які продукти подешевшали, поінформували в управліннях статистики столиці та Київської області

Споживчі ціни на продукти, товари та послуги у Києві у травні зросли на 2,3% порівняно з квітнем цього року, а з початку року — на 7,1%. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на Головне управління статистики у столиці.

За даними статистики, зростання цін на продукти у Києві майже вдвічі вище показника по Україні у травні — 1,3% та на 1% вище цього показника з початку року.

Найбільше у травні в столиці подорожчали фрукти — на 31,7% та соняшникова олія — на 9,1% (або на 42,3% з грудня 2020 року). Від 0,3% до 5,2% зафіксовано зростання цін на хліб, цукор, молоко, сир, макарони, овочі, м’ясо та рибу, а також вироби з них. Натомість на 10,7% у травні подешевшали яйця, на 1,1% — безалкогольні напої, на 0,3% — масло.

Ціни на алкоголь та сигарети підвищилися на 0,5%, повідомляють у Головному управлінні статистики у Києві. Також у столиці на 1,8% зросли комунальні тарифи на воду, електроенергію (на 36,6% з грудня 2020 року), газ та інші види палива. Здебільшого це відбулося за рахунок підвищення цін на газ на 23,2%, повідомили у відомстві.

По Київській області ситуація з цінами на продукти у травні відрізняється від Києва. За даними Головного управління статистики у Київській області, у травні 2021 року порівняно з попереднім місяцем ціни на споживчому ринку в регіоні зросли на 1,6%, що дуже близько до аналогічного показника загалом по Україні.

Найбільше у Київській області подорожчали фрукти, овочі та соняшникова олія — від 5,1% до 12,2%. Від 1,1% до 2,4% зафіксовано зростання цін макарони, масло, цукор, безалкогольні напої, продукти переробки зернових, рибу, м’ясо та продукти з них. Натомість у травні в Київській області дешевшими ніж у квітні на 9,3% стали яйця, на 0,8% — сало.

Комунальні тарифи в Київській області у травні зросли на 4,1% через підвищення цін на газ на 11,5%, поінформували у Головному управлінні статистики в регіоні. Крім того, ціни на транспортні послуги в області у травні зросли на 4,7%, у Києві — на 0,1%. Також на 1,9% подорожчали палива та мастила.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві влітку 2021 року можуть підвищити ціни на проїзд у громадському транспорті та метро приблизно до 12-15 грн за одну поїздку. Також столична влада планує підвищити вартість паркування в центрі Києва у понад три рази.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися