У Київській області з'являться неймовірні природні місця: деталі (Фото)

У Чорнобильській зоні на території Київської області облаштовують неймовірні природні місця

У Чорнобильській зоні на території Київської області облаштовують неймовірні природні місця – йдеться про відновлення боліт на місці колишніх меліоративних систем. Про це стало відомо з офіційного повідомлення, опублікованого прес-службою Чорнобильського заповідника.

За словами екологів, на жаль, люди довго вважали болота проблемним елементом ландшафту. Майже у всіх країнах було багато сил та ресурсів, щоб осушити болота та використовувати ці землі для сільського та лісового господарства чи видобутку торфу. За останні сторіччя наша планета втратила 70% природних заболочених територій. 

Так, на Поліссі у 60-70-х роках минулого століття було осушено близько половини боліт та заболочених земель. Зокрема, на території сучасного Чорнобильського заповідника осушено 11% земель, збудовано меліоративні системи на площі 25 тис. га.

Болота є джерелом чистої води, очищаючи її своєрідними фільтрами; пом'якшують мікроклімат території, а глобальному масштабі ефективно протидіють негативним змінам клімату; є домом для тисяч видів представників рослинного та тваринного світу.

Отже, одним із напрямів діяльності заповідника є відновлення природного гідрологічного режиму території, зокрема відновлення водно-болотних угідь на місці колишніх меліоративних систем.

Вчені збирають інформацію, потрібну для наукового обґрунтування проектів відновлення ВБУ. Це пошук та вивчення архівних матеріалів, гідрологічний моніторинг, дослідження флори та фауни потенційних, найбільш перспективних ділянок.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися