В чорнобильській осушеній водоймі-охолоджувачі з’явились нові типи рослинності

Водойма-охолоджувач Чорнобильської АЕС використовують для досліджень

Осушення водойми-охолоджувача Чорнобильської АЕС призвело до практично повного зникнення водних та водно-болотних природних комплексів в цій області. Замість них, з’явилися нові типи рослинного покриву.

Про це  повідомляє Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник.

У структурі новоутворених сухопутних територій можна виділити два основних типи біотопів: підвищення, які представляють собою пляжі з піщаним ґрунтом та недостатнім зволоженням, характеризуються розрідженим рослинним покривом; та низинні території з більш сприятливим зволоженням ґрунту та багатшими ґрунтовими ресурсами, де формується рослинність з трав'яним і деревно-чагарниковим покривом.
Фахівці Чорнобильського заповідника проводять на території ВО радіоекологічні та радіобіологічні дослідження. Крім того, після минулорічного знищення Каховскої ГЕС виникла необхідність оцінки напрямів відновлення рослинності на осушених ділянках водосховища. Для цього водойма-охолоджувач ЧАЕС використовується як модель для досліджень науковцями НАНУ.  
Нагадаємо, у Чорнобилі відновлюють болота. Одним з напрямків діяльності Заповідника є відновлення природного гідрологічного режиму території, зокрема відновлення водно-болотних угідь на місці колишніх меліоративних систем.

Читайте также