У Чорнобильській зоні затримали сталкерів: що їм за це буде

Подробиці нелегального відвідування забороненої зони розповіли прикордонники

Неподалік відселеного міста Прип’ять, що у Київській області, виявили двох іноземців, які проникли на заборонену територію Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) незаконно. Про це розповіли у пресцентрі Державної прикордонної служби України (ДПСУ), інформують "Коментарі".

За даними прикордонників, іноземці виявилися громадянами Польщі та Німеччини. Вони прилетіли в Україну через аеропорт "Бориспіль". Згодом хлопців затримали неподалік відселеного міста Прип’ять. Інцидент стався 1 липня. Як з’ясувалося, громадяни Німеччини та Польщі проникли на заборонену територію з метою екстремального туризму та відпочинку.

На іноземців поліцейські склали протоколи через порушення вимог режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення. Рішення по протоколах прийматиме суд, повідомили у ДПСУ. Окрім того, громадянам країн Європейського Союзу через порушення українського законодавства можуть скоротити термін перебування на території України.

Через те, що на забороненій території Чорнобильської АЕС все частіше фіксують випадки незаконних проникнень та поселень, Верховна Рада України вирішила посилити відповідальність за такі порушення. У п’ятницю, 2 липня, український парламент ухвалив за основу відповідний законопроєкт 4156. Документом, зокрема, передбачається кримінальна відповідальність за незаконне перебування на території зони відчуження. Окрім того, влада планує підвищити штрафи за незаконне проникнення у Чорнобильську зону. Вони складатимуть від 17 до 51 тис. грн.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у міжнародному аеропорті "Бориспіль" затримали українця, який намагався незаконно ввезти в Україну коштовне каміння — діаманти вартістю 2 млн грн. 



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися