В СБУ підтвердили, що екссуддя Чаус знаходиться у Києві

Правоохоронці спростували звинувачення НАБУ у "викраденні" та розповіли деталі інциденту

Співробітники Служби безпеки України не "викрадали" колишнього суддю Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса. Про це у відповідь на звинувачення Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) заявили в СБУ.

У Службі безпеки України наголосили, що саме їхня структура з травня 2021 року здійснює досудове розслідування кримінального провадження за фактами викрадення екссудді Чауса та незаконного переправлення його через державний кордон. У відомстві зазначили, що співробітники СБУ виконували свої посадові обов’язки, а "спроби представити суспільству інформацію в іншому ключі є звичайними маніпуляціями".

"Вчора на гарячу лінію Служби безпеки звернулася особа, яка повідомила, що до однієї з селищних рад Вінницької області прибув чоловік, який представився Миколою Чаусом і попросив викликати саме співробітників СБУ. Згодом слідчі СБ України отримали від Миколи Чауса дані, які свідчать про його викрадення, позбавлення волі та застосування до нього інших протизаконних дій. У зв’язку з відповідною заявою щодо пана Чауса вжито заходів для забезпечення його безпеки", — йдеться в заяві СБУ.

Правоохоронці повідомили, що наразі Микола Чаус після тривалого позбавлення волі отримує медичну допомогу, про що поінформовано його дружину та родичів. Додається, що СБУ вживає заходів для встановлення всіх обставин викрадення екссудді Чауса, позбавлення його волі та встановлення осіб, які це скоїли.

На заяву СБУ вже відреагував адвокат Чауса Ростислав Кравець. Він заявив, що буде домагатися зустрічі зі своїм клієнтом.

Скандального екссуддю Миколу Чауса, якого викрали в Молдові, знайшли в українському селі Мазурівка у Вінницькій області. Після цього за ним направилися детективи НАБУ, які стверджували, що Чауса перехопили співробітники Служби безпеки України. Відео, яке оприлюднило НАБУ, як намагалися наздогнати автомобіль СБУ з Чаусом, вже стало вірусним та топ-новиною у мережі інтернет. У НАБУ заявили, що бюро ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили розшукуваного суддю Чауса. На вимоги детективів НАБУ зупинитись та передати їм підозрюваного співробітники СБУ не реагували. Чауса "незаконно доставили" до будівлі в СБУ у Києві на вулицю Володимирську, 33, наголошували в НАБУ.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися