День Незалежності України: Зеленський представив програму свята

Президент України розповів про комплекс заходів до свята з 22 до 24 серпня

У Києві ретельно готуються до святкування 30-річча Дня Незалежності України. Про програму заходів під час форуму "Україна30" розповів президент України Володимир Зеленський, передає кореспондент порталу "Коментарі".

У День Незалежності України, який святкуватимуть 24 серпня, на українців чекає не просто великий парад, великий концерт та великий салют, заявив президент.

"Десять основних заходів, десять ключових здобутків, десять важливих висновків, а разом — 30 років незалежності та одна мрія на наступні роки. Боротьба за незалежність тривала не один день, тож й не один день ми будемо відзначати перемогу у цій боротьбі", — сказав Зеленський.

За тиждень до Дня Незалежності України та вперше в історії до держави привезуть оригінал Конституції Пилипа Орлика, повідомив президент. Пам’ятку українського права, написану понад 300 років тому, з 16 серпня зможуть побачити усі українці у Софійському соборі.

В Україні 22 серпня будуть вшановувати учасників бойових дій на Донбасі: ветеранів, добровольців, медиків, волонтерів, військових, їхні родини та тих, хто віддав своє життя за захист незалежності з 2014 року, поінформував глава держави. Також 22 серпня відбудеться нова премія — "Національна легенда".

"Це нова державна нагорода і нова традиція. Україна буде вшановувати своїх геніїв й аплодувати їм тоді, коли оплески їм потрібні, коли вони можуть ще їх чути за те, що вони приносили славу під синьо-жовтим прапором", — анонсував Зеленський.

В День прапору України, 23 серпня, в географічному центрі країни буде зведено Монумент єдності. У цей день в усіх областях на центральних площах державний прапор України будуть підіймати в небо. Окрім того, 23 серпня відбудеться перший саміт "Кримської платформи", сказав президент України.

"Свою участь у саміті вже підтвердили США, Велика Британія, Польща, Туреччина, країни Балтії, Франція, Німеччина та багато країн Європейського Союзу, Австралія, Нова Зеландія, Південна Корея. Загалом на сьогодні — 29 країн. Це великий, але не остаточний список країн, які 23 серпня підпишуть декларацію про спільні домовленості та спільні наміри. Треба назавжди забути, що Україна забуде про Крим", — наголосив Зеленський.

Перший саміт перших леді та джентльменів та концерт легенд опери та балету також заплановані на 23 серпня, а готовність захищати незалежність України 24 серпня покаже великий військовий парад, сказав президент.

"Вперше за 30 років незалежності України заплановані заходи за участі представників та техніки усіх сил сектору безпеки й оборони та країн-партнерів. На Хрещатику, на Дніпрі, в Одесі, в Чорному морі — наша гордість: ті, хто готовий захистити Україну на суші, на воді й в повітрі", — розповів Зеленського.

Ще дві події заплановані на 24 серпня — це концерт італійського співака Андреа Бочеллі на НСК "Олімпійський" у Києві та салют. 

Нагадаємо, в центрі Києва три дні пройдуть масштабні фінальні репетиції військового параду до 30-річчя Дня Незалежності України. Підготовка до свята в центрі столиці триватиме три дні - 18, 20 і 22 серпня. У дні репетицій параду до Дня Незалежності роботодавців, офіси яких розміщені або прилягають до Майдану Незалежності, вулицях Хрещатик, Великої Васильківської і проспекту Перемоги, просять скоротити робочий день для працівників.

У Києві в день святкування 30-ї річниці незалежності України 24 серпня на Хрещатику і Майдані Незалежності проведуть   урочистий концерт і військовий парад Збройних сил України  з прольотом авіації в складі повітряної колони сил безпеки і оборони, збройних сил країн-партнерів, а також артилерійським салютом на Трухановому острові.

У 2019 і 2020 роках на День Незалежності в Києві військовий парад не проводився. У минулому році президент України Володимир Зеленський заявив, що військова техніка потрібна на Донбасі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що під Києвом до річниці Дня Незалежності з'явився рекордний герб України. Тризуб, який видно з вікон літаків, знаходиться неподалік аеропорту Бориспіль.

Герб України висіяли понад 406 тисяч насінин. Державний символ 138 метрів у  ширину і більше 245 метрів завдовжки. Його площа становить понад 338,5 квадратних метрів. 8 липня герб гігантських розмірів визнали національним рекордом України.

Крім того, у військовому параді в День Незалежності України вперше візьмуть участь прикордонні собаки. Як готують до свята чотирилапих - дивіться на порталі "Коментарі".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися