В озері на Оболоні мешкають "водяні скорпіони": чим вони небезпечні

Науковці пояснили, чи варто киянам боятися цих членистоногих

У Києві в озері Міністерка на Оболоні дійсно мешкають "водяні скорпіони". Чи небезпечні ці членистоногі, роз’яснили науковці, інформують "Коментарі" з посиланням на інформацію Оболонської райдержадміністрації.

Наприкінці червня киян застерегли перед небезпечним членистоногим — "водяним скорпіоном", якого помітили в озері на Оболоні. У соцмережах та ЗМІ стався переполох, нагадали в Оболонській райдержадміністрації. Працівники комунального підприємства "Плесо" з цим питанням звернулися за роз’ясненням до науковців Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України.

Профільні експерти підтвердили, що кияни помітили "водяних скорпіонів", проте це насправді "водяні клопи". Вони є представниками родини Nepidae ряду напівтвердокрилих. В Україні живуть два види родини цих комах, які вважаються аборигенами. "Вони є звичайними мешканцями ставків, мілких озер та постійних калюж", — пояснили науковці.

Проте "водяні клопи" або "водяні скорпіони" кусаються. Їхній укус такий ж болючий, як укус бджоли. Порівняння зі скорпіонами водяні клопи отримали через наявність на кінці черевця довгої дихальної трубки. Через цю трубку комахи отримують кисень. Саме ця трубка дуже віддалено нагадує черевце скорпіона.

"Водяних клопів" також порівнюють зі скорпіонами й через зовнішній вигляд клешнеподібних передніх кінцівок. Ними вони захоплюють і утримують свою здобич. "Водяні скорпіони" охотяться на комах, рачків, дрібних мальків та пуголовок.

Якщо впіймати рукою "водяного скорпіона", своїм гострим хоботком він може проколоти шкіру й вприснути слину. Такий укус може бути болючим, але не болючішим, ніж жалення бджоли, зазначили науковці. Експерти Інституту зоології повідомили, що "водяні скорпіони" не є небезпечними для людини і домашніх тварин. Ці членистоногі не переносять жодних збудників хвороб і не нападають на людей.

Влітку люди частіше відвідують ліси, відпочивають на узбережжі річок та ставків. У цей час активними стають й плазуни. Що треба знати та як уберегтися від укусу змій, розповіла виконуюча обов’язки завідуючої відділення інтенсивної терапії та екстракорпоральної детоксикації київської Лікарні швидкої медичної допомоги Владислава Андрющенко.

За словами лікарки, на території України найбільш поширені гадюки — гадюка звичайна та степова. Їхня отрута не настільки отруйна, щоб привести до смерті, якщо своєчасно надана допомога. Тому, якщо вкусила змія, потрібно якомога швидше доставити пацієнта до спеціалізованої лікарні.

Перша допомога, яку можна надати після укусу змії, це змити отруту водою або вологою ганчіркою. Місця укусу торкатися руками не треба, також не треба його припалювати, не треба відсмоктувати отруту та ні в якому разі не накладати джгут — це найбільша помилка, яку роблять люди після укусу змії, наголосила експертка. Можна дати протиалергічний препарат та знеболюване. Та чим скоріше, тим — краще звернутися до лікарні, щоб не почалися ускладнення.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися