У Чорнобильській зоні ловлять збирачів чорниці (ФОТО)

У зоні відчуження заборонено збирати ягоди та гриби

У Чорнобильській зоні спіймали збирача диких ягід. Про це повідомляє пресцентр Державної прикордонної служби України, передають "Коментарі".

Прикордонники та митники затримали українця поблизу селища Вільча. Цей населений пункт виселено після аварії на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС), нагадали у Держприкордонслужбі.

Житель Рівненщини проник у заборонену зону та збираю дикороси у місцевості з підвищеним рівнем радіаційного забруднення. На той час, коли його помітили прикордонники, він встиг зібрати близько 8 кг чорниці. За порушення режиму радіаційної безпеки в Чорнобильській зоні чоловіка притягнуть до адміністративної відповідальності. Ягоди правоохоронці вилучили.

 

Наприкінці липня у Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику повідомляли, що співробітники відділу державної охорони природно-заповідного фонду затримують "ягідних" заробітчан цілими групами. У заповіднику нагадали, що ягоди та гриби збирати у зоні відчуження заборонено, тому що допустимі рівні вмісту радіоактивних речовин в них перевищено в рази.

Нагадаємо, у Чорнобильський зоні науковці досліджують ландшафти та ґрунти. На території Чорнобильського радіаційно-екологічного заповіднику українські науковці вивчають місцеву флору та фауну, а також вплив на екосистеми зони відчуження радіоактивного забруднення. З багатокілометровими маршрутами ведуться масштабні польові дослідження. Дослідники уточнюють структуру місцевих ландшафтів і відбирають зразки ґрунтів. Потім їх перевірять на забруднення важкими металами та іншими хімічними елементами. За результатами досліджень сформують інформаційну базу. Вона слугуватиме для уточнення ландшафтної та ландшафтно-геохімічної карт заповідної території у Чорнобильській зоні.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Гость

3 серпня 2021, 19:49

Человек собирал, старался, а вы изъяли! Гуманнее было бы накормить его этими ягодами (8 кг) и отпустить!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися