На водоймах Київщини почався сезон вилову раків

У четвер, 16 вересня, закінчилася заборона на вилов раків у Київській області, тому відсьогодні на водоймах загального користування дозволено добувати ці водні біоресурси в кількості 30 шт. на одну людину на добу, розміром понад 10 см (від очей до кінця хвостових пластин).

Відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства дозволяється здійснювати вилов раків "хапкою" з діаметром не більше 70 см і вічком не більше 22 мм, волосінню з приманкою і рогаткою, "розщіпом" (не більше п'яти снастей на ловця) або ручним збором. Але при цьому ловля членистоногих в нічний час заборонена.

У відомстві повідомляють, що за порушення правил рибальства передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Так, ч. 3 ст. 85 КпАП тягне за собою попередження або накладення штрафу до 170 грн.

При грубому порушенні правил рибальства відповідно до ч. 4 ст. 85 КпАП передбачено штраф у розмірі 340-680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника та незаконно добутих водних біоресурсів або без таких.

Крім того, за кожного незаконно виловленого рака нараховуються збитки в розмірі 25,5 грн, згідно з постановою КМУ від 21.11.2011 р № 1209 "Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди в результаті незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів".

Ст. 249 Кримінального Кодексу України передбачає штраф від 1700 до 6800 грн або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого. Суспільна небезпека злочину визначається тим, що порушник завдає істотної шкоди водним біоресурсам шляхом їх знищення; їх видобуток здійснюється самовільно, без отримання дозволу на промисел.

У разі порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного світу, зокрема, продажу водних біоресурсів без документа, що підтверджує законність його походження або придбання — оформляється адмінматеріал по ст. 88-1 КУпАП. Ця стаття передбачає накладення штрафу від 510 до 1700 грн з конфіскацією об'єктів тваринного світу чи без них.

Раніше видання "Коментарі. Київ "повідомляло, що у водоймах Київщини гине риба і качки.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися