Чим дихаємо: в Києві створять систему контролю забруднень повітря

Кияни зможуть дізнатися про якість повітря на міському інтернет-порталі

Багато хто пам'ятає, як в квітні Київ бив рекорди за рівнем забруднення повітря. Зараз ситуація дещо покращилася , проте чистота повітря в столиці все ще залишає бажати кращого. Регулярно в Києві фіксують перевищення шкідливих речовин в атмосфері. Серед речовин, що потрапляють щодня в легені киян - діоксид сірки, діоксид азоту, формальдегід і грубодисперсні домішки.

Фахівці відзначають, що більшу частину шкідливих викидів виробляють автомобілі - їх частка в забрудненні становить до 80%. Далі йдуть промислові підприємства і ТЕЦ.

У Київраді прийняли рішення створити власну систему моніторингу, яка буде оцінювати рівень забруднення і вміст шкідливих речовин в повітрі, оскільки раніше доводилося покладатися на результати вимірювань сторонніх джерел. Про це повідомив депутат Київради Костянтин Яловий.

У нову систему контролю увійдуть 27 стаціонарних постів і пересувна станція, яку можна наблизити до джерела викидів, щоб здійснити забір проб. Дані планують оперативно публікувати на міському порталі. Користувачі Мережі зможуть бачити реальну картину стану повітря.

Як повідомляв портал "Коментарі", брудне повітря забирає життя 7 млн осіб на рік. Забрудненим повітрям доводиться дихати приблизно половині жителів планети, велика частина з яких припадає на жителів Азії та Африки. До такого висновку прийшли фахівці, які проаналізували карту атмосферних забруднень. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), в деяких регіонах рівень забруднень перевищує безпечні для людини норми в 5 і більше разів.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися