У Києві триває відновлення річки Почайна (ФОТО)

Легендарну річку повернули у природне середовище

У Києві на Оболоні триває розчищення та відновлення природного річища річки Почайна. Про це повідомила краєзнавиця та громадська активістка Анабелла Моріна, передають "Коментарі".

Бетонне річище річки Почайна формувалося у 1950-ті роки. Під час будівництва Оболонського району Києва річку Почайна частково засипали та в кількох місцях проклали підземні колектори.

За словами краєзнавиці Анабелли Моріни, це перша ревіталізація річки не тільки у Києві, а й в Україні. Для того, щоб вивільнити річку, знімуть 900 тон бетону, а береги вже укріплюють природними матеріалами. На Почайні дроном зняли фінальні кадри для документального фільму про річки України.

"Говорили про те, як повернути водність річкам, що за містом, та свободу – міським. Про те, як на заході та сході відновлюють міські річки, як в Ізраїлі впроваджують державну стратегію порятунку річок. І про те, що Почайна, яка тече між заходом та сходом, яка наш український Йордан, просто має стати початком нового ставлення до річок, води", — написала у своєму Facebook Анабелла Моріна.

Активістка сподівається, що в Україні обов'язково розпочнуться інші проекти з ревіталізації річок.

"Зірки зійшлись і нарешті пройшли руслом річки Почайна до Дніпра. Від озера Йорданського. Яке із захаращеного стало зоною відпочинку. Є надія, що і навколо Почайної буде гуляти і красиво, і пізнавально. Не знаю як їй це вдається — але і озеро і річку повертає до життя Анабелла Моріна", — йдеться у дописі Олени Астахової.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що відновлювати річку Почайна почали з 2016 року. На її берегах створять парк з велосипедними доріжками, по якому можна буде гуляти зі станцій метро "Оболонь" та "Почайна" до парку "Наталка".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися