У Києві під час розчищення річки Почайна працюватимуть археологи

Легендарній річці повертають природне річище

У Києві під час розчищення річки Почайна проведуть археологічну розвідку. Про це в ефірі телеканалу "Київ" розповіла краєзнавиця та громадська активістка Анабелла Моріна, передають "Коментарі".

На столичній Оболоні почали відновлювати природне річище річки Почайна. З днища та з берегів вже частково підняли бетонні блоки.

"Бетонне річище формувалося у 50-ті роки 20-го століття. Після цього тут було побудовано район Оболонь. В ході цього великого будівництва тут було знайдено дуже багато стародавніх поселень наших пращурів. Найбільше поселення існувало протягом восьми століть на березі річки Почайна. Це стародавнє праслов’янське поселення з другого століття до нашої ери по сьоме століття нашої ери. Вище за течією було ще поселення Трипільської культури, були пізньонеолітичні поселення", — розповіла експертка.

Під час будівництва Оболонського району Києва річку Почайна частково засипали та в кількох місцях проклали підземні колектори. Перед початком повернення її до природного стану тут проведуть археологічну розвідку, тому що раніше тут знаходили різні артефакти. До цього процесу залучать Інститут археології Національної академії наук.

"Є свідчення, що тут можуть бути дуже цікаві знахідки неолітичного часу. Спочатку — археологічна розвідка. Вона проводиться, коли вже йдуть роботи, знімаються шари ґрунту та археологи дивляться", — повідомила Анабелла Моріна.

За словами краєзнавиці, це перша ревіталізація річки не тільки у Києві, а й в Україні. "Ми знімаємо 900 тонн бетону. Знімається бетонний лоток, бетонні відкоси, береги укріплюються природними матеріалами там, де вузько, а там, де не вузько, робляться природні береги", — сказала вона.

Відновлювати річку Почайна почали з 2016 року. За створення на її берегах парку у Київській міській раді проголосували у 2017 році. Проєкт нової зони відпочинку передбачає створення міського парку з велосипедними доріжками, по якому можна буде гуляти зі станцій метро "Оболонь" та "Почайна" до парку "Наталка".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Голосіївському районі Києва знищують дерева у Парку Трипільської культури. Комунальники району не демонструють дозвільних документів і пиляють дерева.

Нагадаємо, на проспекті Академіка Глушкова прибрали МАФи. Замість цих торговельних споруд, які були розміщені без дозвільних документів, столична влада планує виконати благоустрій території, висадити дерева та облаштувати громадський простір поблизу "ВДНГ".

Читайте також, що поблизу Києва під час розвідки перед будівництвом Великої кільцевої дороги знайшли стоянки давніх людей



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися