Тисячі тонн медичних відходів не знищили, а просто закопали у землю на Київщині

Медичні відходи повинні знищуватись за допомогою спецзасобів: наприклад, вогнем у печах-інсенераторах при температурі 1200 градусів

Нацполіція виявила компанію з утилізації відходів, яка замість спалювати небезпечне сміття викидала його на звалища.

На Київщині діяло підприємство, яке згідно з установчими документами мало займатись переробкою сміття. Однак, як виявили слідчі, вони замість цього вивозили його на земельні ділянки Київської, Миколаївської та Львівської областей.

Протягом останні двох років компанія отримала на переробку біля шести тисяч тонн медичних відходів: пробірок з біологічними рідинами (у тому числі з кров'ю), рукавички, одноразові шприци з голками, використані бинти, лампи денного світла. Відходи мали бути спалені. Однак, як становили правоохоронці, їх вивозили на вантажівках і викидали просто неба.

У квітні 2021 р. компанія втратила ліцензію на роботу з відходами. Однак її керівник і далі укладав угоди на утилізацію. В підсумку він отримав півмільйона гривень за роботи, які, по перше, не виконав, і, по друге, і не мав права виконувати.

Злочинами, які інкримінують зловмисникам, займається Спеціалізована екологічна прокуратура. Фігурант отримали підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України – ст. 28 (злочин, вчинений групою осіб), ст. 325 (порушення санітарних правил), ст. 191 (зловживання службовим становищем). Максимальне покарання за скоєне, якщо провину визнає суд, - до 12 років в'язниці.

Видання "Коментарі" нагадує своїм читачам, що Україна за кількістю смертей, пов'язаних з забруднення навколишнього середовища, знаходиться на четвертому місці у Європі (після РФ, Німеччини та Туреччини). За суб'єктивними оцінками громадян, Київ високий рівень забруднення повітря та води, а також невдоволення вивезенням сміття.

У щотижневому звіті Центральної геофізичної обсерваторії ім. Б. Срезневського протягом 22-27 листопада 2021 р. на  проспекті Перемоги кількість завислих речовин перевищили норму у 1,1-1,2 рази, кількість діоксиду азоту – у 3,8-4,4 рази, формальдегіду – у 2,5-2,7 разів. 

Раніше видання "Коментарі" публікувало статтю, у якій наводилась інформація про забруднення у водопровідній воді.


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися