Люди на самокатах та велосипедах повинні отримувати посвідчення водіїв - електронна петиція

Петиція закликає законодавчо впорядкувати ситуацію на дорогах з людьми, які є учасниками дорожнього руху, але не є водіями

На сторінці офіційного інтернет-представництва Президента Україна більше місця тому з'явилась петиція, яка станом на 2 грудня набрала лише 352 голоси з необхідних 25 тис. 

Ініціатор звернення – Олексій Мкртчян, один із засновників ГО "Київ автомобільний". Чоловік зауважує, що можна зрозуміти поширення самокатів, моноколіс, гіробордів, велосипедів – вони порівняно недорогі, мобільні, зберігати можна в коридорі квартири. Однак все більше відбувається дорожно-транспортних пригод з власниками цих засобів. 

Люди на самокатах та аналогічних пристроях не мають водійських посвідчень, мало знайомі з правилами дорожнього руху, згідно з ППД вони – навіть не водії, тому не мають водійських посвідчень. 

Між тим автомобілісти, щоб виїхати на проїжджу частину, повинні вивчити теорію, попрактикуватись, скласти іспит і лише після того випускаються на дорогу.

Автор петиції закликає громадян відгукнутись і підтримати його ідею - https://petition.president.gov.ua/petition/124024  

Залишилось 34 дні до кінця голосування. 

Пошук у Єдиному реєстрі судових рішень виявляє лише 19 справ, де фігурують самокатники. Найсерйозніше покарання – позбавлення волі терміном на один рік умовно і більше 100 тис. грн. – відшкодування потерпілим. У справі вказано, що жінка, яка травмувалась під час ДТП, постраждала настільки, що повинна була купити ендопротез.

Статистика Патрульної поліції за 10 місяців 2021 р. не містить даних про ситуації, пов'язані з будь-якими іншими пристроями, крім автомобілів, велосипедів та гужового транспорту. Однак навіть за цими даними видно, що ДТП з велосипедистами знаходяться на п'ятому місці за кількістю загиблих (всього видів автопригод - 10).

Видання "Коментарі" раніше повідомляло своїм читачам, що у Києві впорядковують рух самокатників- готують спеціальну розмітку на тротуарах для паркування.


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися