У Києві у Софійському соборі знайшли частину унікальної ікони ХІ століття (Фото)

У центрі столиці на території Софійського собору знайшли частину унікальної ікони XI ст.

У центральній частині української столиці на території Софійського собору знайшли фрагмент унікальної ікони XI ст., яку виготовили у майстерні при дворі візантійського імператора. Про це повідомляє видання "Вечірній Київ".

Відомо, що уламок золотої прикраси розкопали у серпні 2021 року, ним виявилася накладна деталі великої золотометалевої ікони, яка була виготовлена у XI столітті. Артефакт виявили в нашаруваннях XVIII століття, куди він потрапив, швидше за все, з ранніх насипів. Знайдений фрагмент буде зараховано до фонду заповідника та, можливо, презентовано в експозиції.

Нагадаємо, що у Києві під час розчищення річки Почайна проведуть археологічну розвідку. Про це в ефірі телеканалу "Київ" розповіла краєзнавиця та громадська активістка Анабелла Моріна. На столичній Оболоні розпочали відновлювати природне річище річки Почайна. З днища та з берегів частково вже підняли бетонні блоки.

"Бетонне річище формувалося у 50-ті роки 20-го століття. Після цього тут було збудовано район Оболонь. У ході цього великого будівництва тут було знайдено дуже багато стародавніх поселень наших предків. Найбільше поселення існувало протягом восьми століть на березі річки Почайна. Це стародавнє праслов'янське поселення з другого століття до нашої ери до сьомого століття нашої ери. Вище за течією було ще поселення Трипільської культури, були пізньонеолітичні поселення", - розповіла експерт.

Під час будівництва Оболонського району Києва річку Почайна частково засипали та у кількох місцях проклали підземні колектори. Перед початком повернення її до природного стану тут проведуть археологічну розвідку, бо раніше тут знаходили різні артефакти. До цього процесу залучать Інститут археології Національної академії наук.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що траса Київ-Одеса непридатна для експлуатації.

Читайте також про можливе подорожчання проїзду у київському метро.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися