Чому в ПАРЄ закликають реформувати Окружний адмінсуд Києва

У ПАРЄ висловили занепокоєння щодо можливого затягування судової реформи

В Страсбурзі ухвалили резолюцію "Прогрес моніторингу асамблеї (січень-грудень 2021 року)", де йдеться про оцінку судової реформи в Україні. Про це пише DW.

В резолюції вказано, що євродепутати стурбовані затягуванням реформи судової системи, оскільки саме суди мають сприяти подоланню корупції. Зокрема, там написано, що необхідно якнайшвидше реформувати Окружний адміністративний суд Києва. В тексті вказано, що постанови суду "розглядаються як спроби підірвати реформу та зусилля в боротьбі з корупцією".

Мова йде про рішення адмінсуду про скасування порядку проведення конкурсу на посаду голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). Суд вказав в рішенні, що повноваження конкурсної комісії щодо складання порядку роботи припинені з липня 2015 року, а в законодавстві не передбачено хто має виконувати ці повноваження.

Саме призначення керівників відомств, що борються з корупцією, стане визначальним з приводу того, чи дійсно є прогрес в антикорупційній боротьбі. Позитивними зрушення євродепутати вважають оновлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя.

Також в резолюції наголошується, що парламент України має враховувати зауваження та рекомендації Венеціанської комісії, які стосуються закону "про олігархів". Адже цей документ має відповідати європейським стандартам та нормам.

Раніше повідомлялося, що з 2020 року не можуть обрати голову САП. Посли G7 вже закликали відбіркову комісію якомога швидше визначитися з кандидатом й призначити його на посаду.

Як повідомляв портал "Коментарі", лідер "УДАРу", мер столиці Віталій Кличко назвав погодження Урядом звільнення голів РДА придушенням місцевого самоврядування.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися