Що переможе: справедлива буква Закону чи ідейні наступники Войцеховського

Інвестори житлових комплексів зберуться на мітинг в Бучанському районі

П'ять років очікувань, близько 500 постраждалих людей і мільйони зниклих доларів. Такі реалії будівництва двох житлових комплексів у селі Софіївська Борщагівка. ЖК "Данія" та ЖК "Женева" - красиві назви, під якими забудовник обіцяв створити сучасне житло економ-класу. У реальності - будинки недобудовані, вкладені кошти не повертають, а забудовник не погоджується передати проєкт тому, хто міг би завершити об'єкт, як це нині практикується на проблемних забудовах.

Ідеться про ряд будинків - від шести до 13 поверхів. Забудовниками виступають фізичні особи - це звична схема для передмістя Києва. Роман Корніяш та Ірина Саченко - люди, які приймали від людей кошти та які взяли на себе зобов'язання збудувати висотки. Фактичним забудовником є син останньої Олексій Саченко - саме він усі роки вів комунікацію з інвесторами, вигадуючи нові відмовки.

Поверховість споруд постійно збільшується. Те, що мало бути 4 поверхи - тепер має 6, а будинок, що повинен був обмежитися сімома поверхами, тепер вигнаний до тринадцяти. Строки здачі вже кілька разів переносилися під різними приводами. Найбільш кричуща ситуація з висотним будинком за адресою Кошова, 97/22, який мали б здати в експлуатацію ще у 2018 році. Тут перші дві секції вже майже готові, однак забудовник ось вже кілька років не доводить їх до кінця. В деяких будинках за кілька років навіть не повністю зробили "коробку".

Однак за останній рік почалося просто нечуване. Забудовники під Києвом фактично намагаються повторити схему одіозного київського забудовника Войцеховського.

З інвесторів, які кілька років тому вже внесли кошти, вимагають доплатити значну суму грошей. Також забудовники хочуть перекласти сплату чималого податку цілком на плечі покупців, хоча за законом податок мають сплатити продавець. Це збільшить інвестовану першочергову суму майже на половину. Саме такі вимоги у новому варіанті подовження договору, який пропонують забудовники Саченки.

"Вони фактично тримають нас у кабалі і безвиході, не повертаючи кошти, не здаючи будинки, але вимагаючи доплати невідомо за що. Ми виконали перед забудовниками свої обов'язки. Сплатили кошти, багато хто сплатив одразу 100%. Натомість нині немає ані квартир, оскільки будівництво фактично стоїть вже кілька років, ані грошей, тому що забудовник їх не повертає. Ми вимагаємо від забудовників виконувати закон і свої зобов'язання", - обурені покупці.

Понад те, забудовник Саченко не раз анонсував створення кооперативу, на який буде покладено обов'язок із добудови будинку. Однак наразі створено обслуговуючий кооператив, який не має повноважень здійснювати будівельні роботи - і це також до болю схоже на долю будинків Войцеховського (зокрема така проблема у ЖК "Три богатирі").

"Є всі підстави вважати, що на кооператив перекладуть борги забудовника, а також проблему підключення комунікацій та введення будинку в експлуатацію - попри нинішню відсутність необхідних документів. Таким чином забудовники хочуть зняти із себе зобов'язання та вийти сухими з води з нашими коштами", - пояснюють інвестори.

Тільки за одним, найбільш висотним, будинком за адресою вул. Кошова 97/22 сума вкладених людьми коштів може становити біля 7 мільйонів доларів.

Про проблему знає сільська рада і голова Борщагівської ОТГ Олесь Кудрик, однак ось вже третій рік відповідає на звернення інвесторів відписками, фактично стаючи на бік забудовника. Хоча відповідно до п. "а" ч. 1 ст. 31 Закону України "Про місцеве самоврядування" (підпункт 11) місцева влада повинна організувати добудову будинків у разі неспроможності забудовника завершити об'єкт.

Тривають досудові розслідування за фактами шахрайських дій забудовників, зокрема щодо випадків подвійних продажів одних і тих самих квартир. Кількість судових позовів проти забудовників вже сягає кількох десятків.

Детальніше з перебігом справи можна ознайомитися у двох публікаціях: "Десятки інвесторів двох ЖК під Києвом звернулися до прокуратури та поліції з заявою про злочин з боку забудовника" та "Інвесторам ЖК "Данія" під Києвом не повертають вкладені кошти попри заморожене будівництво".

Покупцям квартир одного будинку (найбільш висотного), який будують з 2017 року, увірвався терпець і вони домагатимуться внесення його до списку недобудов, введення в експлуатацію яких затримується на два роки і більше. Цей перелік формує Мінрегіонрозвитку з метою налагодження контролю за вирішенням проблем кожного довгобуду.

Нині забудовники Ірина та Олексій Саченки, боячись потрапляння будинку в цей реєстр, намагаються створити видимість робіт. Саченко оголосив про відновлення будівельних робіт і опублікував відео, на якому кілька людей у неробочому одязі перекладають пісок у бетономішалку. Однак справжніх і системних робіт на об'єкті давно не ведеться. Це виявить будь-яка комісія, якби її призначили і поставили питання, хто є генпідрядником і виконавцем будівництва (генпідрядника і будівельників у ЖК "Данія" давно немає).

З огляду на це 10 лютого інвестори збираються на мітинг під сільською радою з вимогою до місцевої влади виконувати закон, організувати процес добудови будинку або чесного повернення вкладених коштів і не закривати очі на беззаконня зі сторони забудовників Ірини та Олексія Саченків та Романа Корніяша.

Ситуація, коли сотні людей та їхніх сімей опинилися в заручниках у забудовника, який не будує будинки, але далі тягне з них гроші, не може продовжуватися!

10 лютого, 11:00 Борщагівська сільська рада, Київська обл, Бучанський район, с. Петропавлівська Борщагівка, вул. Ярослава Мудрого, 1 А. Контактні особи від інвесторів:  Лілія Коваль 0672265957, Альона Панухіна 050-170-96-63, Вадим Зікій 068-359-98-92.

БОРІМОСЯ - ПОБОРЕМО!

Більше інформації про забудови дивіться на Ютуб-каналі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися