У Києві на Софійському соборі почали відновлювати хрест, який зірвало вітром (фото)

У центрі української столиці розпочали відновлювати хрест Софійського собору, який зірвало вітром

У центральній частині української столиці на Софійському соборі стартували роботи з реставрації хреста на одному з куполів, який зірвало вітром у січні. Про це стало відомо з повідомлення, яке опублікував заступник генерального директора заповідника "Софія Київська" Вадим Кириленко на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, на території комплексу розпочали реставраційні роботи щодо відновлення хреста на південно-східному куполі Софійського собору, який знесло вітром 14 січня 2022 року. У заповіднику досліджували креслення, обстежили купол собору, розробили креслення та розпочали роботи з відновлення. Фінансують реставрацію хреста меценати.

Нагадаємо, що нещодавно на території Софійського собору знайшли фрагмент унікальної ікони XI століття, яку виготовили у майстерні при дворі візантійського імператора.

Відомо, що уламок золотої прикраси розкопали у серпні 2021 року, ним виявилася накладна деталі великої золотометалевої ікони, яка була виготовлена у XI столітті. Артефакт виявили у нашаруваннях XVIII століття, куди він потрапив, швидше за все, з ранніх насипів. Знайдений фрагмент буде зараховано до фонду заповідника та, можливо, буде презентовано в експозиції.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що траса Київ-Одеса непридатна для експлуатації.

Читайте також про можливе подорожчання проїзду у київському метро.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Аноним

16 лютого 2022, 10:41

заместитель генерального директора заповедника " Cjabz Киевская" Вадим Кириленко на своей странице в Facebook. че за абра-кадабра?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися