У Київському зоопарку розповіли про догляд за тваринами під час війни (ФОТО)

Фахівці надали поради, як захистити тварин від стресу — від котів та собак до птахів та рептилій

Київський зоопарк зачинений для відвідувачів, але догляд за тваринами не припиняється. Про воєнні будні закладу розповіли у мерії Києва, а фахівці зоопарку надали поради, як захистити тварин від стресу під час війни, передають "Коментірі".

За даними мерії столиці, критично необхідна кількість співробітників Київського зоопарку цілодобово перебувають на місці. Близько 50 фахівців, зокрема зоокіпери, ветеринари, інженерна служба та інші, цілодобово доглядають тварин.

Воєнні дії призводять до жахливого стресу у тварин, тож частину з них переміщено до внутрішніх вольєрів та підземних галерей. Ветеринари слідкують за їхнім емоційним станом та у разі необхідності надають заспокійливе. Проте за час воєнних дій у Київському зоопарку народились двоє маленьких козенят та двоє котячих лемурів, тож життя продовжується.

Наразі столичний зоопарк забезпечений електроенергією, водою, теплом та кормами. Раціони тварин були скориговані ветеринарною службою закладу відповідно до загальноприйнятої норми взаємозамінних кормів. 

У Київському зоопарку надали рекомендації щодо захисту тварин від стресу через обстріли:

Коти та собаки. Спілкуйтесь з тваринами. Підтримуйте тактильний контакт. В разі, якщо тварина надмірно стресує, застосовуйте ветеринарні заспокійливі препарати. Якщо ветеринарних препаратів немає у доступі, можна використовувати препарати зі звичайної аптеки: 

— гебапентин (10-30 мл на 1 кг ваги тварини);

— гідазепам (таблетку 0,05г для великого собаки, таблетку 0,02г – для середнього, ¼ таблетки 0,02г – для кішки або малого собаки, як чихуахуа); 

— корвалтаб (1 таблетка на кожні 10 кг ваги тварини);

— корвалол (1 крапля на кожен кг ваги тварини).

Не перегодовуйте тварин, слідкуйте за їх раціоном та станом, адже стрес швидко позначається на шлунково-кишковому тракті тварини.

Дрібні ссавці (хом’яки, щурі, морські свинки тощо). Перемістіть тварин у найтихіше закрите приміщення в домі. Можете укутати клітку тваринки пледом, але не в якому разі не плівкою чи цупкою тканиною, адже тварині потрібен кисень. Менше беріть тварину на руки, аби зменшити її збудження. Не міняйте у тварини клітку! Їй потрібна знайома обстановка, знайомі запахи.

Птахи. Заздалегідь заберіть з клітки зайве, що може травмувати птаха. Мають лишатись присади, годівниця, напувалка. Під час авіанальоту слід перенести клітку у найбільш тихе приміщення (комора, туалет, ванна кімната тощо). Увімкніть світло, аби птах міг бачити знайомі предмети. Спілкуйтесь з птахом звичайним спокійним голосом. Не міняйте у тварини клітку! Їй потрібна знайома обстановка, знайомі запахи. 

Рептилії (черепахи, змії, ящірки). Коли у населених пунктах можливі перебої з електроенергією, теплом, коли важко замінити чи відремонтувати обладнання, найкраще поступово перевести тварин у стан зимівлі. Це зупинка годування, а після очистки кишківника – поступове зниження температури. Попередньо уважно вивчіть з відкритих джерел відповідні інструкції стосовно саме вашого виду рептилій. Переважна кількість рептилій зможе провести у такому стані місяць без жодних наслідків. Та навіть два місяці майже без наслідків. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися