Славутич опинився в окупації: звернення мера (ВІДЕО)

Міський голова розповів про ситуацію, що склалася

У Славутичі російські окупанти обшукують будинки місцевих мешканців, але попри окупацію позиція влади та містян залишається незмінною — проукраїнською. Про стан справ у Славутичі розповів мер міста Юрій Фомічев, передають "Коментарі".

"Славутич відсьогодні в окупації. Ми стійко боронили наше місто. Три дні тому ми отримали ультиматум — здати без бою. Наші військові, Нацполіція ухвалили рішення відстоювати місто. Вони не могли інакше, вони — військові, вони для цього й працюють. Єдина умова, яка була, ми воюємо за місто: воюємо на блокпостах, воюємо на підході до міста, стримуємо ворога усіма силами й засобами", — зазначив Фомічев.

За його словами, у протистоянні наступу російських окупантів на Славутич сили були нерівні. "Коли ворог підійшов до міста, коли почалися обстріли житлових кварталів, було ухвалене рішення не прикриватися мирними жителями, не входити в місто, як і домовлялися з самого початку. Сьогодні місто окуповане, але ми заявили свою позицію щодо цього", — продовжив мер Славутича.

Позиція влади та місцевого населення як до окупації, так і після не змінилася — її яскраво продемонстрували під час проукраїнського мітингу озброєним російським солдатам. Місцеві мешканці посилали окупантів вслід за руським кораблем, скандували "Славутич — це Україна!" та гнали ворогів додому — в РФ. Під час проукраїнського мітингу окупанти відкрили вогонь у повітря та кидали в натовп беззбройних людей світлошумові гранати.

"Славутич — мирне місто, де живуть енергетики, де живуть справжні фахівці, пекарі, лікарі, вчителі. Ми мусимо продовжувати жити. Гуманітарне питання сьогодні одне з найважливіших. Ми вже місяць не отримуємо постачань продуктів харчування. До цього було зроблено дуже багато. Ми отримали багато гуманітарної допомоги на наші віддалені склади. Зараз почнемо якомога швидше найбільшими партіями перевозити до Славутича. Видача гуманітарної допомоги триває. Ми сьогодні відновили її після днів, коли були бої", — повідомив міський голова.

Навколо Славутича розташовані окуповані населені пункти та ліси, де велись бойові дії. Через загрозу наявності мін та інших снарядів мер закликав мешканців не виходити за межі міста, тим паче пішки. Мешканці Славутича можуть пересуватися за межі міста за потреби, але за умови відсутності жодної зброї, наголосив Фомічев. Зараз тривають перемовини з окупантами щодо відкриття гуманітарних коридорів для евакуації населення Славутича.

"Комендантська година залишається, але стає дуже жорсткою. Ми не контролюємо комендантську годину. Її контролюють окупанти, їхні військові. Нагадую, що комендантська година з 19:00 до 7:00", — поінформував мер Славутича.

Російські військові обшукують будинки мешканців Славутича. Міський голова закликав людей не панікувати: росіяни обіцяли залишити місто після обшуків: "Залишаться блокпости за межами міста та це все. Далі ми будемо жити своїм життям і намагатися вирішити всі свої проблеми".

У Славутичі загинули троє людей та не всі особи встановлені. Тому мер закликав містян звернутися до лікарні, щоб допомогти опізнати померлих. "Ми маємо загиблих. Це правда. Наразі підтверджено три смерті. Не всіх ми ще опізнали", — сказав Фомічев.

поранені один мирний житель та представники територіальної оборони

Читайте также