Мешканці села Катюжанка розповіли про життя в окупації (ФОТО)

Як виживали люди під час захоплення населеного пункту росіянами

У селі Катюжанка вчителька географії Олена розповіла, як у її будинку кілька тижнів жили російські окупанти, а на городі зробили оборонний пункт. Про життя в окупації на Київщині та як живе Катюжанка після звільнення від загарбників розповіли під час національного телемарафону, передають "Коментарі".

"По-перше, запах! Такий неприємний, такий страшний. Мабуть й зараз людина, яка зайде, ще відчує. По-друге, піску багато. Вони ж не роззувалися, ходили як у казармах. Мені казали, що в залі стояли їхні ліжка, й на наших диванах спали. Брудно, вонь така", — згадує місцева мешканка Олена.

Навколо її хати скрізь окопи російських військових, а на подвір’ї ховали ворожу техніку — танки та БТРи. "Якби б тут були бої, то будинка б не було", — зазначила господиня.

Два тижні у селі Катюжанка базувалися чеченці. "В нас вони не селилися, бо нас було четверо. Вони селилися там, де було двоє, одна людина, нас було четверо. Але ходили кожен день по одному, по два миться. Гріли у нас воду у відрі й у ванні поливалися, бо світла не було", — розповіла вчителька.

Оселилися російські окупанти й у сусідній хаті. Літня господиня каже, що з чеченцями не дуже контактували. "Ми з дідом удвох. В нас шість чоловік ночували й спали, а у сина там було взагалі сімнадцять чоловік. Просили картоплю з консервацією, а так були зі своїми харчами", — повідомила мешканка Катюжанки Раїса.

Місцеві мешканці згадують, що росіяни стріляли по машинах з мирними людьми. "Молода пара й дитина була в машині. Говорять так, що йшла колона й вони якраз виїхали, витнулися навпроти колони чи поряд, й вони їх одразу розстріляли. Розстріляли й чоловіка, там далі до річки, він їхав на велосипеді", — розповіла Раїса.

В один день російські окупанти раптом залишили Катюжанку, чому — мешканці досі не збагнули. Кажуть, зібралися, вишукалися у колону й поїхали. Міст, що сполучав Катюжанку з сусіднім населеним пунктом, підірвали під час активних бойових дій. Зараз тут облаштували тимчасову понтонну переправу, проте долати її можна лише пішки. Невдовзі переправу мають реконструювати, а згодом відновити й сам міст.

Майже два місяці у Катюжанці не було електроенергії, був газ та вода з колодязів. Наразі комунікації відновили й село знову зі світлом. Люди радіють, що можуть сходити у крамницю по хліб та продукти. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися