Старий Новий рік: що це за феномен

Старий Новий рік не є офіційним святом.

Після майже 14 днів з Нового року в українців є ще один привід випити шампанське – Старий Новий рік. Почекайте, що? Так, найвідоміший оксюморон життя в країнах після СРСР — це символічний рубікон, що означає, що ми нарешті закінчили і минулий рік, і новорічні свята.

Старий Новий рік не є офіційним святом. 

picture

Чому "з’явився" Старий Новий рік

Як і у більшості українських свят, традиція з’явилася після революції 1917 року. Більшовики перейшли на григоріанський календар і всі дати перенесли на 13 днів вперед. Отже, 1 січня фактично стало 14 січня. Але важливіше – Різдво перемістилося з 25 грудня на 7 січня. 

Українці просто не могли звикнути до того, що Різдво відтоді святкуватимуть після Нового року, а не до нього, як завжди. У практичному сенсі це означало, що в справжню ніч Нового року 31 грудня православні фактично не могли святкувати, бо все ще мали Різдвяний піст і не могли пити алкоголь або їсти святкові непісні страви.

picture


Тому православні вирішили влаштувати неофіційне святкування за старим календарем, щоб привнести в своє життя трохи веселощів. Зараз Православна Церква офіційно відзначає Обрізання Ісуса 14 січня. 

Що означає Старий Новий рік

У міру того як ця нова "традиція" стала популярною, вона втратила релігійну складову, але дала ще один привід знову підняти тости. 

Після 14 січня українці зазвичай починають прибирати свою новорічну ялинку, складати прикраси та іграшки назад у свої коробки.

 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися