На Київщині створять єдиний для України військовий цвинтар

Верховна Рада 3 березня прийняла в першому читанні законопроект №4225 "Про внесення змін до деяких законів України щодо Національного військового меморіального кладовища для поховання військових і борців за незалежність".

 

За цей законопроект проголосувало 304 депутата.

Згідно з проектом, меморіальне кладовище планують розмістити на відведеній ділянці території Київської області.

Планується, що на "Національне військове меморіальне кладовище" будуть організовані почесні поховання та перепоховання борців за незалежність України в ХХ столітті, військовослужбовців, які загинули під час виконання бойових завдань, учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Проте, в законі відразу прописали і виключення - декомунізація дісталася і до могил. Законопроектом передбачається, що там не можуть бути поховані особи, що займали керівні посади в комуністичній партії (посади секретаря районного комітету і вище), особи, що займали керівні посади в вищих органах влади і управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, органах влади і управління областей, міст республіканського підпорядкування, працівники радянських органів державної безпеки всіх рівнів.

Будувати кладовищі планують за рахунок держбюджету, відповідальним за його діяльність буде Міністерство у справах ветеранів України. Ховати там будуть за рахунок держбюджету, але зразки намогильних споруд і меморіальних табличок затвердить Кабмін.

Філій меморіального військового кладовища в обласних центрах не передбачено, держбюджет не потягне. Хоча подібні пропозиції надходили від ветеранських організацій. 


Довідка "Коментарів", в Києві 100 років існує своє військове кладовище:

Лук'янівський військовий цвинтар - утворився біля Лук'янівського цивільного кладовища, як місце поховання нижніх чинів, котрі загинули на фронтах в роки Першої світової війни. Нинішній некрополь заснований в 1943 році, спочатку для впорядкування поховань з військових госпіталів. Сюди також був перенесені рештки учасників оборони і визволення Києва, що були поховані в різних випадкових місцях.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися