Що вам повинні за квартплату: що варто знати мешканцям Київщини

У вартість квартплати входить не лише вода, газ, тепло, а й послуги управління будинком

Кожен місяць жителі Київщини сплачують витрати на комунальні послуги. Це включає не тільки оплату за воду, газ, тепло, електропостачання та вивезення зміщення, але й плату за управління та обслуговування будинку.

"Коментарі" дізнавалися, які послуги з утримання будинку та прилеглої території входять у вартість квартплати.

Після встановлення тарифу на обслуговування будинку важливо зрозуміти, які послуги можна отримати від керуючої компанії. Ці деталі описані в наказі "Про затвердження Обов'язкового переліку робіт (послуг), витрат на які включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території".

Подібні послуги формуються відповідно до постанови КМУ № 869 від 1 червня 2011 року. Згідно з ним, є 17 послуг, що входять в благоустрій території і в оплату за утримання житла.

По-перше, це включає в себе обслуговування всіх систем всередині будинку, таких як водопостачання, гаряче водопостачання, водовідведення, теплопостачання, каналізація, електропостачання і газопостачання. Регулярно спеціаліст має обходити будинок та контролювати справність цих систем.

Обслуговування ліфтів

Управляючі компанії повинні відстежувати регулярне обслуговування ліфтів та належну роботу комунікацій з диспетчерським центром. Це означає, що вони повинні бути в курсі роботи ліфтів та забезпечити їх відповідність нормам і вимогам. Перевірка роботи ліфтів це завдання ліфтових компаній, які мають угоди про обслуговування з вашим управителем.

Витрати на утримання інженерних систем та прибудинкової території 

До переліку обов'язкових робіт, витрати на які включаються до загальних витрат з утримання квартирного будинку та його прибудинкової території, входять наступні послуги та роботи:

- поточний ремонт систем протипожежної автоматики та димовидалення, а також інших внутрішньобудинкових інженерних систем 

- прибирання прибудинкової території;

- прибирання приміщень загального користування (у тому числі допоміжних);

- прибирання і вивезення снігу, посипання частини прибудинкової території, призначеної для проходу і проїзду, протиожеледними сумішами;

- дератизація;

- дезинсекція;

- придбання електричної енергії для освітлення місць загального користування, живлення ліфтів та забезпечення функціонування іншого спільного майна багатоквартирного будинку.

Якщо у вас виникають проблеми з наданням послуг ЖКСу, що робити:

Якщо будь-які послуги в реальності не надаються, можна сміливо вимагати перерахунку квартплати.

- Складення акта-претензії. Це перший крок для надання неотриманих послуг. Акт потрібно скласти разом з представником ЖКСу або організації, яка має надати послугу. Якщо це неможливо, акт мають підписати свідки.

- Звернення до місцевих органів. Якщо ЖКС відмовляється, можна подати скаргу до міського управління або районної державної адміністрації, додаючи копії відмови ЖКСу.

- Подача позову до суду. У разі відмови ЖКСу в перерахунку можна подати позов до суду, тим більше що в таких випадках позивачі звільняються від сплати судового збору в кілька сотень гривень.


Джерело: https://kyiv.comments.ua/ua


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися