Кияни скаржаться на шум від генераторів: кого та коли будуть штрафувати

У Держпродспоживслужбі розповіли, у яких випадках штрафуватимуть власників генераторів

На адресу Головного управління Держпродспоживслужби в м.Києві надходять численні звернення громадян стосовно шкідливого впливу шуму та інших факторів при використанні суб'єктами господарювання генераторів під час відсутності електроенергії. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію служби.

У службі зазначили, що перевищення норм допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови – є порушенням. Це стосується і шуму від генераторів. 

У службі підтвердили, що за подібні порушення передбачені штрафи у законодавстві. Однак, запевнили, що враховуючи обставини, у яких нині живуть українці, інспектори поки обмежуються усними попередженнями для власників генераторів.

“У Києві створені консультативні групи, які опрацьовують усі спірні питання, що виникають між мешканцями міста та власниками генераторів. Ці групи працюють при столичних РДА, до них входять представники ДСНС, Національної поліції та Держпродспоживслужби.

Якщо між громадянами виникає непорозуміння та фіксується перевищення гранично допустимих норм по шуму, приймається рішення щодо припинення роботи такого генератора. Штрафувати власників генераторів будуть в останню чергу, коли буде неможливо досягнути порозуміння”, - пояснили алгоритм дій.

У Держпродспоживслужбі зазначили, що якщо турбує шум від генератора, потрібно звернутися зі скаргою до поліції. Поліція складає протокол, бере свідчення у свідків і направляє справу до суду, який може ухвалити рішення про стягнення штрафу з власника генератора.

А тим часом в уряді запевнили, що власників генераторів не штрафуватимуть за перевищення рівня допустимого шуму від приладів. 

“Згідно з наказом МОЗ № 463 допустимі рівні звуку в приміщеннях житлових будинків становлять 35-55 дБА вдень та 25-35 дБА вночі, а на території житлової забудови – 50-60  дБА вдень та 40-50 дБА вночі. Однак зазначені вимоги не застосовуються під час ліквідації наслідків аварій, стихійного лиха, інших надзвичайних ситуацій”, - йдеться у повідомленні.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що мешканці Київської області продавали неіснуючі генератори



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися