Мікроскопи за 18 мільйонів гривень: для яких цілей купують дороге обладнання

У МВС розповіли про критичну ситуацію з новітнім обладнанням

У липні Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України  оголосив тендер на закупівлю мікроскопів. Йшлося про дві одиниці обладнання вартістю понад 18 мільйонів гривень. 

Портал "Коментарі" направив офіційний запит до МВС з проханням обґрунтувати вартісну закупівлю. 

У Державному науково-дослідницькому експертно-криміналістичному центрі МВС України пояснили, що предметом закупівлі є порівняльні мікроскопи, які являють собою програмно-апаратні комплекси, розроблені для використання під час проведення судових балістичних експертиз, а також проведення перевірок за балістичними криміналістичними обліками.

Також уточнили, що зростає необхідність проведення відповідних перевірок. Причинами називають - збільшення кількості нелегальної зброї, до чого призводять тривалі масштабні війни, та збір доказів у справі міжнародного суду в Гаазі щодо вчинених росією воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

“Натепер лише 11 із 25 установ Експертної служби МВС забезпечені сучасними порівняльними мікроскопами виробництва 2010–2020-х років типу Leica FS C або Projectina VisionX. Інші 14 установ мають застарілі зразки порівняльних мікроскопів, у тому числі ще виробництва СРСР, найстаріші з яких перебувають в експлуатації з 80-х років минулого сторіччя. Вони технічно застарілі, мають численні несправності та обмежено функціональні, що суттєво ускладнює проведення в цих експертних установах балістичних експертиз, тобто заважає належному виконанню частиною установ забезпечення правосуддя”, - йдеться в офіційній відповіді.

Також у центрі пояснили, що замовлене обладнання може застосовуватися під час проведення трасологічних експертиз та перевірок за трасологічними криміналістичними обліками.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві затримали диверсантів. Які “завдання” вони виконували, читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися