У Києві прогнозують дефіцит хліба: причини

Виробники хліба змушені підвищувати ціни на продукцію

Хліб в Києві та в Україні загалом може подорожчати на 10-20%, якщо не підвищувати ціни виникне дефіцит. Про це заявив Президент Всеукраїнської асоціації пекарів, директор "Київхлібу" Юрій Дученко в ефірі “Київ 24”, повідомляє портал “Коментарі”.

"Підвищення ціни буде в межах 10–20%, залежно від асортименту. Це вимушений крок, який дозволить пекарям працювати. Деякі заводи працюють уже в одну зміну. ​​Вже скорочують асортимент. На жаль, якщо такими темпами продовжуватиметься, у вересні прогнозується дефіцит хлібобулочної продукції. Кілограм хліба має коштувати приблизно 40 гривень", - розповів Дученко.

Він зазначив, що зростає вартість енергоносіїв, наразі невідомо, якими будуть податки. До того ж не прогнозують подешевшання зерна, і як наслідок, борошна - по прогнозу, найближчі два-три місяці вищі ґатунки коштуватимуть 15-16 тисяч гривень за тонну. 

Всі ці складові змушують виробників підвищити ціни, і робити це потрібно уже в серпні, інакше виникне дефіцит. За словами директора "Київхлібу", компанії, які працюють “в білу” до вересня можуть “не дотягнути”.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у червні 2024 року ціни на споживчому ринку по Київській області (без урахування м. Києва) зросли на 2,2%, порівняно з попереднім місяцем. Ціни на харчові продукти та безалкогольні напої у червні зросли на 0,4%. На 3,9–0,8% подорожчали продукти переробки зернових, соняшникова олія, овочі, цукор, яйця, кисломолочна продукція, масло, молоко, сало, риба та продукти з риби, сир, хліб, безалкогольні напої. 

Дізнатися детальніше про цінові тенденції у Київській області, можна за посиланням.

Читайте также