В "Охматдиті" розповіли, як хлопчик став донором і врятував життя батька (ФОТО)

Зворушлива історія дорослого вчинку дитини

В Національній дитячій спеціалізованій лікарні (НДСЛ) "Охматдит" зробили операцію з трансплантації кісткового мозку чоловіку, донором для якого став його п’ятирічний син. Про історію порятунку розповіли у медичному закладі, передають "Коментарі".

На початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну у столичній дитячій лікарні ухвалили рішення надавати медичну допомогу не тільки дітям, а й усім дорослим пацієнтам. Навесні лікарня "Охматдит" отримала ліцензію на трансплантацію кісткового мозку для дорослих, а наприкінці травня в медзакладі провели першу таку операцію 29-річній дівчині з Миколаєва.

Трансплантація кісткового мозку потрібна була й Олексію з Харкова. Через бойові дій він з дружиною Оленою та сином Макаром переїхали до Києва. В "Охматдиті" чоловіку поставили діагноз — мієлодиспластичний синдром, але лікарі не могли знайти жодного сумісного донора. Тоді п’ятирічний Макар прийшов на допомогу батьку і став для нього донором кісткового мозку. Хлопчик підходив як донор на 60%.

В середині червня стовбурові клітини Макара трансплантували батькові. Пересадка пройшла успішно, але родина досі залишається в "Охматдиті". Після операції Олексій проходить регулярні обстеження та перебуває під наглядом лікарів.

В Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" зазначили, що з початку лікування дорослих провели вже вісім трансплантацій кісткового мозку, ще стільки ж заплановані на вересень. Усі операції з трансплантацій кісткового мозку виконують за державні кошти.

Нагадаємо, в лікарні "Охматдит" виконали два десятки успішних операцій завдяки новому надсучасному обладнанню. Наприкінці липня для нейрохірургічних та ортопедичних операційних в медичному закладі встановили сучасну систему нейронавігації. Аналоги такого обладнання є лише в чотирьох медичних центрах Європи, і столична лікарня стала п’ятим.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" почали робити ін’єкції дітям з рідкісним генетичним захворюванням. Найдорожчі в світі ліки від Спінальної м'язової атрофії (СМА) вартістю 100 тисяч доларів за флакон Україні передала в якості гуманітарної допомоги компанія-виробник. Подробиці — в нашому матеріалі.

Читайте также