У «Охматдиті» вперше пересадили нирку. Нині МОЗ фінансує такі операції

Таку складну операцію провели вперше в цій лікарні. Працює пілотний проєкт МОЗ - держава оплачує трансплантації в Охматдиті

Трансплантація тепер і в "Охматдиті", повідомила у Facebook  засновниця громадської організації "IDonor: Всеукраїнська платформа донорства", журналістка Ірина Заславець.

Орган отримала 12-річна дівчинка з Харківщини, яка від народження мала проблеми з нирками. Все життя батьки жили з розумінням, що ті можуть відмовити, а коли це сталося, тато без вагань погодився стати донором.

Усе минуло успішно. Дитинка добре себе почуває. У четвер (25 березня – ред.) вона чекає в гості журналістів, щоб розказати, як це чудово – мати здорову нирочку і тата, який заради неї готовий на все.

Журналістка наголошує, що щаслива писати цей пост! Адже ця операція дала шанс усім діткам, які зараз живуть в токсикології Охматдиту.

Мало хто знає, але, коли в дитини відмовляють нирки, вона переїздить в Київ до "Охматдиту", де тричі на тиждень проходить процедуру гемодіалізу. Далеко не у всіх батьків стає сил добитися грошей на трансплантацію за кордоном – це 70 тисяч доларів. І для таких діток токсикологія Охматдиту перетворюється на дім, де вони живуть роками. Часто самі. До багатьох мами з татами приїздять хіба в гості.

Батьки не завжди можуть бути поруч такими дітьми, зазначає Ірина Заславець:

Я два роки тому була свідком розмови кучерявої дівчинки з мамою. Вона на той час в Охматдиті жила чи то п’ять, чи шість років. Дівчинка просила приїхати в гості, мама казала, що часу не має, можливо наступного місяця…

Кілька років в Україні були заблоковані навіть родинні трансплантації. Нині діє пілотний проєкт МОЗ, за яким держава оплачує трансплантації в "Охматдиті," і є кваліфіковані лікарі-трансплантологи, які хочуть рятувати діток, пересаджуючи їм органи. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися