У Київській області зафіксовано летальний випадок небезпечної хвороби

Що відомо про стан щеплення населення

У Київській області зафіксовано летальний випадок захворювання на дифтерію. Про це повідомила директорка Броварської районної філії ДУ "Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" Олена Левченко, пише "Трибуна-Бровари", передають "Коментарі".

За її словами, від дифтерії померла жінка, яка запізно звернулася по медичну допомогу і не була щеплена проти цієї інфекційної хвороби. Дифтерія характеризується інтоксикацією, фіброзним запаленням мигдаликів, зіву, гортані, носа, а також шкіри, слизової ока, зовнішніх статевих органів. Інкубаційний період захворювання становить від двох до десяти днів. На початковій стадії дифтерія схожа на ангіну.

"Аналізуючи стан виконання щеплень від дифтерії у Броварській МТГ, зафіксовано показник 74%. Це більше ніж рівень щеплень по області, але фактор небезпеки захворіти на дифтерію досить високий, тому треба зважати на те, що це хвороба з високим відсотком летальності", – зазначила директорка Броварської районної філії ДУ "Центр контролю та профілактики хвороб Олена Левченко.

Найчастіше трапляється дифтерія мигдаликів. Це 90-95% випадків. Під час захворювання підвищується температура тіла, проявляється гіперемія слизової мигдаликів, сірий наліт щільно припаяний до слизової оболонки. У хворого з’являється головний біль, слабкість та біль у горлі.

Дифтерійна паличка від людини до людини передається під час кашлю, чхання, через посуд, іграшки, брудні руки тощо. Лікарі наголошують, що єдиним захистом від дифтерії є вчасна вакцинація. Дози щеплень від дифтерії та правця необхідно отримати у віці 2, 4, 6, 18 місяців, 6 і 16 років, і згодом повторювати кожні 10 років життя.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Бучанській громаді з’явиться лікарня відновного лікування та реабілітації, яка буде обладнана за європейськими та американськими стандартами. Медичний заклад на понад сотню ліжок у цьому році спроєктує та побудує AMC Healthcare. 

Читайте також, що у Київській області за десятки мільйонів відремонтують амбулаторію.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися