Свята дозволили медикам Києва перепочити від коронавірусу, але є ризики

Чи чекати у столиці чергової хвилі COVID-19 після свят

У Києві ситуація з захворюваністю на коронавірус після новорічних свят не прогнозована, але свята дозволили медикам трохи перепочити. Про це в ефірі телеканалу "Київ" розповів радник мера Києва Віталія Кличка з медичних питань Віктор Яцик.

"Багато киян залишили Київ, поїхали відпочивати за місто. І, я думаю, що десь до 20-х чисел січня, медична інфраструктура міста буде в оперативному передиху", — сказав Яцик.

За його словами, на період новорічних свят завантаженість ліжок у столичних лікарнях невисоке. "Зараз великих загроз немає, але насторожує швидке поширення "Омікрону" у центрально-європейських країнах. Враховуючи те, що наші громадяни теж будуть відвідувати Європейський Союз, то ризики контактів й привозу або обміну цими інфекціями на відпочинках у південних країнах теж є", — зазначив експерт.

На його думку, коли українці повертаються з відпочинку з-за кордону, їх мають ретельно досліджувати на прикордонному контролі, тому що вони можуть привезти в Україну нові штами коронавірусу. Порівняти досвіт минулих новорічних свят зараз недоречно, тому що за цей час з’явилися нові штами COVID-19, а населення почали вакцинувати.

"Ми не можемо екстраполювати досвід минулого року на сьогодення, тому що у нас по Києву досить непогані показники по вакцинації. Зараз ми, завдяки регулятору Міністерства охорони здоров’я маємо можливість вводити бустерні дози — додаткові поштовхи до імунітету для певних груп населення. Але, я думаю, що треба поширювати, щоб усі бажаючі, у кого імунітет, за даними лабораторних обстежень, знижується, щоб їм теж дозволили бустерні дози", — прокоментував радник мера Києва з медичних питань.

Нагадаємо, лікар-імунолог Олег Назар розповів, що головною небезпекою мутації коронавірусу є те, що нові штами бистріше розповсюджуються.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у грудні 2021 року у Києві вперше виявили новий штам коронавірусу "Омікрон". До столиці хворий на "Омікрон" прибув з Об'єднаних Арабських Еміратів. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися