Київський лікар розповів про новий штам коронавірусу

Чим відрізняється "Омікрон" від інших штамів

Головною небезпекою мутації коронавірусу є те, що нові штами бистріше розповсюджуються. Про це в ефірі телеканалу "Київ" розповів лікар-імунолог Олег Назар, передають "Коментарі".

Лікар зазначив, що питання "агресивності" штамів коронавірусу залежить від перебігу хвороби: "Вірус може бути більш агресивнішим — це стосується важкого перебігу. Ми вже довгий час стикаємся з коронавірусами. Є якась активність імунної системи, тому всі наступні мутації потенційно можуть бути більш заразнішими, але менш агресивніші. Імунна система вже "знає", як себе вести, й лікарі знають як. З кожним разом кількість захворілих може бути більше, але важкість перебігу легше".

Новий штам коронавірусу "Омікрон" діагностувати за симптомами неможливо, каже лікар-імунолог Олег Назар, тому що симптоми усіх штамів однакові. "Якщо людина захворіла, то краще зробити дослідження на коронавірус й далі вирішувати, як будувати тактику терапії. Специфічних симптомів для "Омікрону" немає", — сказав медик.

На фоні будь-якої вірусної інфекції у захворілих може бути висипання, тому що будь який вірус володіє базовою паралітичною активністю, продовжив лікар. "Тобто він розширює судини, звідти формується висипка. Ми можемо її помилково побачити й діагностувати як якусь алергічну реакцію. Але треба пам’ятати, що віруси можуть супроводжуватися враженням судин. У дітей це буде частіше, бо вони не щеплені", — пояснив імунолог.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві вперше виявили новий штам коронавірусу "Омікрон". До столиці хворий на "Омікрон" прибув з Об'єднаних Арабських Еміратів. Інфікований новим штамом коронавірусу пацієнт перебуває на лікуванні. Українські експерти проводять епідеміологічне розслідування даного випадку і додаткове обстеження контактних осіб.

Нагадаємо, наразі в Україні більшість областей перебуває у "жовтій" зоні. "Червоний" рівень епіднебезпеки поширення COVID-19 зберігається у восьми регіонах. Київська область та ще три регіони України можуть найближчим часом вийти з "червоної" зони карантину. Раніше вісім областей України та Київ залишили "червону" зону карантину



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися