В лікарні "Охматдит" врятували дитину завдяки донору з Польщі (ФОТО)

Неродинну трансплантацію кісткового мозку зробили у Святвечір

У Києві в Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" провели першу в Україні у 2022 році неродинну трансплантацію кісткового мозку. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію медичного закладу.

Неродинну трансплантацію кісткового мозку зробили дворічній дитині. Вікторія стала дев’ятнадцятою пацієнткою "Охматдиту" та двадцять першою в Україні, кому зробили подібну операцію. Перша трансплантація цього року припала на Різдво. Маленька Віка отримала шанс на повноцінне життя.

В "Охматдиті" повідомили, що спочатку за здоров’я дитини боролися медики Тернополя, а потім дівчинка потрапила до столичної лікарні. В "Охматдиті" маленька пацієнтка лікувалася у відділенні онкогематологіі. Медики робили все можливе для порятунку маленької Вікторії. Для неї підібрали схеми хіміотерапії, розробили стратегію лікування, підготували організм дитини до трансплантації та підшукали донора. Через відсутність ремісії дату операції переносили.

Рятівником для дитини став донор з Польщі. Загалом в Україні стовбурові клітини від неродинних донорів вже отримав 21 пацієнт, 19 з яких — в "Охматдиті". Завдяки донорам шанс на життя отримали пацієнти з лейкозом, апластичною анемією та іншими діагнозами.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Україні за минулий рік зробили понад триста трансплантацій. Лідерами за кількістю проведених хірургічних втручань стали дві лікарні у Києві.

Нагадаємо, у Києві збирають гроші, щоб добудувати Центр для онкохворих дітей. Після реалізації проєкту кількість сімей, які зможуть безкоштовно перебувати у центрі "Дача" з дітьми під час реабілітації, збільшиться вдвічі — до 15 родин або 350 сімей на рік. Зараз цей заклад орендує приміщення.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися