У Києві лікарні зробили рекордну кількість трансплантацій

Як розвиватимуть трансплантологію в Україні

В Україні за минулий рік зробили понад триста трансплантацій. Лідерами за кількістю проведених хірургічних втручань стали дві лікарні у Києві, розповів голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації та медичної допомоги Михайло Радуцький, передають "Коментарі".

За його словами, за вісім місяців 2021 року у Київській обласній клінічній лікарні провели 41 операцію з пересадки нирки. Більше зробили лише два заклади — Національний інститут хірургії та трансплантології імені Шалімова у Києві та Клінічна лікарня швидкої допомоги міста Львів.

Для розвитку трансплантології у Центрі трансплантації обласної лікарні за 10,5 мільйони гривень придбали сучасне обладнання, яке дозволяє медикам проводити складні операції з пересадки органів. Окрім того, у медзакладі виплачують доволі високі премії медикам.

В Україні також спростили процедури встановлення смерті. Тепер лікарі встановлюють факт смерті головного мозку за допомогою спеціального обладнання ще до виклику трансплант-координатора, що значно прискорює процедуру забору органів.

Торік в Україні п'ятнадцять родин дали згоду на мультиорганне вилучення органів. Завдяки цьому були успішно пересаджені по сім сердець та печінок та три нирки. За два роки у Київській обласній клінічній лікарні планують провести повну реконструкцію, зокрема побудувати вертолітний майданчик для аеромедичної евакуації. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Департамент регіонального розвитку Київської обласної державної адміністрації оголосив тендер на розробку проєктної документації для реконструкції дитячої лікарні у Боярці. Переможця вже оголосили. За розробку проєкту реконструкції підряднику готові сплатити понад 14 мільйонів гривень.

Нагадаємо, торік до лікарні Києва гелікоптером доправили дитину, яка отримала вогнепальне поранення від військового. Надзвичайна подія сталася у Новоград-Волинському, що у Житомирській області. Дитину з вогнепальним пораненням хребта та органів черевної порожнини доставили до реанімації місцевої лікарні та прооперували. Проте дев’ятирічний хлопець знаходився у важкому стані та потребував лікування у спеціалізованому закладі. Вертоліт рятувальників доправив дитину з Новоград-Волинського до Києва. Пораненого хлопця госпіталізували до Національної дитячої спеціалізованої клініки "Охматдит". 

Читайте також, як до лікарні Києва гелікоптером із Фастова евакуювали вагітну жінку.

Джерело: https://t.me/radutsky/1385


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


борис

6 січня 2022, 10:13

Браво!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися