Вберегтись від паралічу: киян закликають вакцинуватись від поліомієліту

Для повного захисту вакцинацію від поліо необхідно пройти шість разів за відповідною схемою.

Директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург закликала киян вакцинуватись від поліомієліту.  За її словами, вакцинація – це єдиний спосіб для людини не залишитися паралізованою або навіть не померти через захворювання.

Вона закликала журналістів допомогти медикам привернути увагу киян до небезпеки цього інфекційного захворювання.

Гінзбург підкреслила, що для повного захисту вакцинацію від поліо необхідно пройти шість разів за відповідною схемою.

"Якщо у дитячому колективі з’являється хворий, який виділяє цей вірус, – гарантія зараження для невакцинованих дітей майже стовідсоткова. По-перше, для зараження потрібна дуже маленька кількість вірусу. А по-друге, він може дуже довго зберігатися в навколишньому середовищі (на предметах, на продуктах, у водоймах)", – пояснюють фахівці.


Крім того, аргументом до вакцинації називають те, що сорокові роки 20 століття сотні тисяч людей у світі страждали на паралітичні форми, то після впровадження масової вакцинації вже в 90-х роках спостерігалися лише поодинокі випадки захворювання.


Поліомієліт – це дуже інфекційне захворювання, яке викликається вірусом, що належить до сімейства Picornaviridae. Про нього згадують навіть у стародавніх єгипетських картинах і різьбленнях. Клінічні ознаки різноманітні: від легких випадків респіраторного захворювання, гастроентериту та нездужання до важких форм паралічу. Вони були класифіковані на неочевидну інфекцію без симптомів, легку форму захворювання (абортивний поліомієліт), асептичний менінгіт (непаралітичний поліомієліт) та паралітичний поліомієліт. Ця хвороба була пов’язана з калічними деформаціями, які вражають тисячі життів у всьому світі. Тільки завдяки наполегливості та рішучості великих учених 1900-х років вдалося з’ясувати геномну структуру вірусу та його патогенез. Внесок Солка і Себіна у вигляді вакцин — оральної поліомієлітної вакцини (ОПВ) та інактивованої поліомієлітної вакцини — ознаменував наукову революцію. У 1994 році Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) регіон Америки був сертифікований як вільний від поліомієліту, а потім ВООЗ Західно-Тихоокеанський регіон у 2000 році та Європейський регіон ВООЗ у червні 2002 року з трьох типів дикого поліовірусу (типів 1, 2 і 3). ). У 2013 році лише 3 країни залишалися ендемічними для поліомієліту — Нігерія, Пакистан та Афганістан. Глобальне викорінення поліомієліту є вкрай необхідним, інакше загроза спалаху залишиться вічно. Сьогодні всі уряди світу у співпраці з ВООЗ є єдиними у своїй боротьбі з поліомієлітом, і завдання, коли воно буде досягнуте, прокладе шлях до ліквідації інших інфекцій у майбутньому. 

 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися