В «Охматдиті» провели унікальні операції і врятували хлопчика

Зазначається, що летальність під час операції є дуже високою.

Спеціалістам Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" вдалось врятували хлопчика, у якого при народженні дихальні шляхи та стравохід були не розділені. Це виглядало наче одна трубка.

Коли малюк народився хмельницькі лікарі попередили маму, що з такими патологіями діти не живуть. Але порадили звернутися в "Охматдит".

Лікарі виявили, що ця вада  - це Ларинго-Трахео-Езофагеальна розщілина (Laryngo-tracheo-esophageal cleft), при якій гортань і глотка, трахея і стравохід не розділені, а являють собою наче одну трубку з розщелиною різної довжини.

Вада зустрічається 1 раз на 10 000-20 000 пологів.

Зазначається, що летальність під час операції є дуже високою.

Проте лікарі розробили індивідуальну програму хірургічного лікування та провели три операції дитині а перші два місяці життя. Спеціалісти зробили реконструкцію гортані, глотки, трахеї та стравоходу.  

Через місяць після проведення останньої операції, хлопчика з мамою виписали з лікарні. Зараз Вані вже рік, ендоскопічне обстеження підтвердило повне відновлення будови і функцій гортані, трахеї, горлянки та стравоходу. Дитина сама дихає, ковтає та харчується, має дзвінкий голос.

Як пише Pubmed, ларинго-трахео-стравохідна розщілина (ЛК) — це вроджений порок розвитку, що характеризується аномальним заднім сагітальним сполученням між гортанню та глоткою, можливо, що поширюється вниз між трахеєю та стравоходом. Приблизна річна захворюваність на РК становить від 1/10 000 до 1/20 000 живонароджених, що становить від 0,2% до 1,5% вроджених вад розвитку гортані. Однак ці показники захворюваності можуть бути недооцінені через труднощі діагностики легких форм і високий рівень смертності при важких формах. Повідомлялося про дещо вищу захворюваність у хлопчиків, ніж у дівчат. Конкретного географічного поширення не знайдено. Залежно від тяжкості вад розвитку у пацієнтів можуть спостерігатися стридор, хрипкий крик, утруднення ковтання, аспірації, кашель, задишка та ціаноз аж до раннього дихального дистресу. Було описано п’ять типів ларинго-трахео-стравохідної щілини на основі поширення щілини вниз, що зазвичай корелює з тяжкістю симптомів: ларинго-трахео-стравохідна щілина типу 0 до ларинго-трахео-стравохідної щілини типу 4. РК часто асоціюється з іншими вродженими аномаліями/аномаліями (від 16% до 68%), головним чином за участю шлунково-кишкового тракту, які включають ларингомаляцію, трахео-бронхіальну дискінезію, трахеобронхомаляцію (переважно для типів 3 і 4) і шлунково-кишкового тракту. рефлюксна хвороба стравоходу (ГЕРХ). 

 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Василий

21 лютого 2022, 19:43

СПАСИБО ДОКТОРАМ за ребёнка.Вачи стояли рядом с корзиной для бобла..))))))))

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися