Сьогодні – Святвечір. Нагадуємо українські традиції на Різдво

Ми не відкинули язичницькі традиції повністю після зміни релігії.

Україна – різноманітна країна з багатьма унікальними та цікавими традиціями. Різні етнічні групи та релігії збагачували та покращували нашу культуру протягом століть. Християнство було запроваджено в Київській Русі, попередниці України, у 988 р. До цього наші предки були язичниками. 


Однак вони не відкинули язичницькі традиції повністю після зміни релігії. Саме тому зараз у багатьох українських релігійних святах ми можемо спостерігати своєрідне поєднання давніх язичницьких звичаїв та християнських вірувань. 

У цій статті ми розповімо вам про українські традиції, пов’язані з Різдвом Христовим.

picture

Українські різдвяні традиції 


З Різдвом пов’язано багато традицій, але найважливішими обрядами, яких українці регулярно дотримуються, є різдвяна вечеря та колядування. 

Святкування Різдва починається напередодні Різдва. Члени сім’ї готують різдвяну вечерю, що складається з 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів. Головною стравою на святковому столі є кутя – суміш варених зерен, меду, горіхів, маку, сухофруктів та інших начинок. Цю страву зазвичай їдять першою.  Серед інших страв на різдвяному столі можуть бути гриби, риба, вареники, картопля тощо. 



Наступного ранку після Святвечора – Різдво. Цього дня закінчується піст, і українці ходять до церкви та відвідують рідних. Ще один давній звичай – колядування або Коляда . Під час "Коляди" діти та молодь відвідують сусідів, родичів, друзів, співаючи народні пісні та вітаючи родини. Натомість господарі дарують учасникам "Коляди" такі подарунки, як солодощі, фрукти чи гроші. Учасники "Коляди" одягнені в традиційний одяг та костюми. Вони також несуть зірку ручної роботи, яка символізує зірку, яка з’явилася, коли народився Христос. Коляда починається напередодні Різдва і може тривати кілька днів. 

picture


Звертаючи увагу на західноєвропейські традиції, українці почали організовувати різдвяні ярмарки. Різдвяні ярмарки можна знайти на центральних площах. У Львові щорічний Різдвяний ярмарок проходить на площі Ринок, а в Києві – на Софіївській площі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Михайло

6 січня 2022, 14:52

То у вас москалі сочельник, а у нас Святий вечір,

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися