Про особливості навчання у Києві під час війни розповіли в мерії

Як готуються до нового навчального року в столиці

У Києві перевірили підготовку закладів освіти до нового навчального року. Про результати перевірок розповіла директорка Департаменту освіти і науки Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олена Фіданян, передають "Коментарі".

У Києві до наступного навчального року в умовах воєнного стану готують понад тисячу освітніх закладів. Через війну у столиці вдвічі скоротили фінансування запланованих програм. У повному обсязі фінансуватимуть лише програми з безпеки.

"Збережено в повному обсязі всі програми, які направлені на безпеку дітей та викладачів, у тому числі облаштування укриттів та забезпечення пожежної безпеки. На сьогодні роботи за цими програмами тривають і будуть завершені вчасно", – повідомила Фіданян.

Директорка Департаменту освіти і науки Києва наголосила, що всі батьки можуть обрати для дітей будь-яку форму навчання — очну, дистанційну або індивідуальну. Форму навчання можна змінити протягом навчального року.

Дитячий та сімейний психологиня Катерина Гольцберг зазначила, що при очному навчанні у школі діти мають ту фізичну активність, якої немає вдома. Для освіти дитини, особливо першачків, дуже важлива рухова активність — ходити по сходах, стрибати та інші вправи.

"Мозок маленької дитини налаштований так, що вона пізнає світ через рухи, через дотики, через якісь дії. Якщо ми позбавляємо її такої можливості, ми трошки погіршуємо процес навчання, засвоєння певних речей. Якщо ж батьки все ж таки вирішили залишити дитину вдома, давати можливість їй усі ці речі робити", — сказала Гольцберг.

Експертка рекомендує в разі дистанційного навчання дитини дати їй певний простір для рухової активності. Якщо дитина сидить перед комп’ютером і не рухається в неї страждає увага та засвоєння освітніх матеріалів проходить гірше.

У більшості шкіл Києва зараз триває процес обрання формату навчання. В мерії очікують на завершення цього процесу протягом десяти днів. Також стало відомо, що майже 20% столичних школярів перебувають за кордоном, частина з них навчатимуться дистанційно. Окрім того, до столичних шкіл цього року підуть багато дітей переселенців.

Читайте также