Київрада прийняла рішення про освіту, яке може обмежувати права киян

Рішення міськради може суперечити ЗУ «Про дошкільну освіту»

У цьому році вступило в дію рішення Київської міської ради, за яким батькам тих дітей, яким виповнилося 6 років, доведеться сплачувати за навчання дитини у комунальному закладі дошкільної освіти, якщо є бажання залишити дитину у ДНЗ ще на рік. Подібне рішення прийнято лише у столиці і, на думку батьків маленьких киян, обмежує право дітей на безоплатну освіту. Рішення опубліковано на сайті Київради, передають "Коментарі".

Київська міська рада прийняла рішення від 08.09.2022 5407/5448 "Про затвердження змін до Порядку здійснення видатків на дошкільну освіту у місті Києві на основі базового фінансового нормативу бюджетної забезпеченості". Відповідно до цього рішення, яке вступило в дію 1 січня 2023 року, батьки тих дітей, яким на 1 вересня 2023 року виповнилося 6 років, які хочуть залишити дітей в комунальному закладі дошкільної освіти на 2023/2024 рік, повинні сплачувати щомісяця за освітні послуги та за харчування.

У рішенні Київської міської ради мова йде про повторний курс з надання освітніх послуг у випадку, якщо батьки хочуть залишити дитину, якій на 1 вересня 2023 року виповнилося 6 років, в ДНЗ на 2023/2024 навчальний рік на платній основі.

Це рішення може суперечити ЗУ "Про дошкільну освіту", за яким держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної освіти в державних і комунальних закладах дошкільної освіти та обов'язкову дошкільну освіту дітей старшого дошкільного віку (від 5 до 6/7 років). Відповідно, термін перебування дитини в комунальному закладі дошкільної освіти передбачений Законом до 6/7 років, і до 8 років для дітей з особливими потребами. 

Нагадуємо, що дослідний інститут у центрі Києва виставили на аукціон з приватизації за значно зниженою ціною.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися