У Києві назрів скандал через створення муралу на стінах КПІ

Що відомо про ситуацію та думку експертів з цього приводу

Студенти, архітектори та інші експерти виступили проти створення муралу на корпусі Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського (КПІ). Про це йдеться в заяві Студентської ради КПІ, передають "Коментарі".

Зараз розглядають п’ять варіантів ескізів муралу, який планують створити на стіні корпусу №9 КПІ. Студентська рада навчального закладу категорично виступає проти нанесення стінопису. Однак, попри компетентні зауваження експертів та протести студентів, ескізи муралу вже передали на розгляд вченим радам факультетів КПІ.

Проти створення муралу на стінах Київського політехнічного інституту висловилися низка архітекторів, митців та інших експертів. Наведемо лише декілька скорочених прикладів.

Анна Кирій, архітектор, заступник голови архітектурної палати Національної спілки архітекторів України:

"Ми заледве почали позбуватися МАФовізації простору, як на зміну прийшло явище муралізації наших міст. І часто такими явищами керують люди без відповідного фаху, освіти та художнього смаку. Треба розуміти, що архітектурний ансамбль КПІ загалом та його корпуси зокрема є цілісним комплексом, який розроблявся різними архітекторами за індивідуальними та унікальними проектами в різні часи. Корпус №9, який зібралися розмалювати муралами, є яскравим представником архітектури модернізму. Над архітектурними рішеннями працювали автори-архітектори. Це рішення є цілісним і завершеним".

Євгенія Губкіна, архітекторка, історикиня архітектури, запрошена лекторка University College of London (the Bartlett School of Architecture, SSEES), авторка книги “Modernism, Brutalism, Postmodernism in Soviet Ukraine. Buildings and Structures 1955-1991”:

"Комплекс будівель Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського (КПІ) є одним з найкращих прикладів бруталізму в Україні. Керівники КПІ могли б про це здогадатися і по тому, скільки кліпів та фотосесій було здійснено на території кампусу і у його бруталістичних будівлях, і по тому, які авторитетні архітектори розробили проєкти цих будівель, як то відомий їм і широкому загалу Володимир Лиховодов. Тож, псування цілісності образу Навчального корпусу № 9 муралами (використання яких і без того є проблематичним) ставить під ризик не тільки автентичність будівлі, а й загальний образ і первинний задум архітекторів".

Влада Ралко і Володимир Будніков, художники:

"Київ — це місто. Міста є політичними осередками, що будуються та розвиваються на підмурках культури. Архітектурний комплекс Політехнічного інституту будувався згідно розвитку культурної історії Києва. Проте, архітектура не є комплексом поверхонь, а твір архітектора в місті є об’єктом інтелектуальної власності, яка формує політичний, культурний та історичний контекст міста. Так званий мурал на поверхнях архітектурної споруди є неприпустимим вандальним вторгненням у модерністський архітектурний ансамбль, що має автора, концепцію та історію".

Ознайомитись з повною версією думок експертів щодо муралу на стіні КПІ можна за посиланням.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві вимагають призупинити офіційну підтримку органами місцевої влади створення нових муралів до затвердження прозорого механізму залучення громади та експертного середовища до затвердження їх ескізів. Про це йдеться у відповідній петиції — подробиці за посиланням.

Читайте також, що кияни вимагають від столичної влади облаштувати паркінги біля кінцевих станцій метро.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


П. Чумак

4 листопада 2023, 17:24

Кпаще б використали кошти на лікування ясенів і парку КПІ. З повагою, П. Чумак Джерело: https://kyiv.comments.ua/ua/news/offense/2023/21161-merezhu-pidpilnih-igrovih-zaliv-zakrili-u-kievi-foto.html © Comments.ua

П. Чумак

4 листопада 2023, 17:23

Кпаще б використали кошти на лікування ясенів і парку КПІ. З повагою, П. Чумак

Укроп

4 листопада 2023, 17:19

Ви проти? Та ви що? А патрійотізьм продемонструвати? В нас же головне - показуха, розуму там не треба (та й немає!)!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися