Пролітаючи над «гніздом Столара»: кого екс-наглядач веде до Київради

Народного депутата від "ОТЗЖ" Вадима Столара вже давно нагородили неофіційним званням "наглядача за Києвом", і на прийдешніх виборах до Київради політик і бізнесмен може значно зміцнити свій вплив. У фокусі чергового матеріалу "Коментарів" - "команда Столара" на місцевих виборах

У політичній практиці дуже важливо вміти "дружити" з будь-якою владою. Володар такої цінної якості завжди буде на вершині успіху. Особливо важливою це майстерність є для осіб, що використовують більш ніж сумнівні схеми в політиці і бізнесі. Адже вміло і вчасно розкласти "політичні яйця" в різні кошики - запорука успіху в кар'єрі. У цьому сенсі особливо відомий екс-наглядач за Києвом від Блоку Петра Порошенка, нині - народний депутат України від "Опозиційної платформи - За життя" Вадим Столар.

Від Черновецького до Порошенка

Сам нинішній опоблоківець Столар давно проявляє чудеса "політичної еквілібристики". Починаючи свій шлях у великому вітчизняному бізнесі і політиці, на початку 2000-х він став відомий як учасник афери будівельної компанії "Еліта-центр". У цій справі йому пощастило пройти лише свідком (як писали ЗМІ, завдяки дружбі з сином тодішнього мера столиці Степаном Черновецьким).

У 2006-му році бізнесмен стає депутатом Київської обласної ради від "Нашої України", а вже в 2007-му - на позачергових виборах до Верховної Ради проходить як №212 партійного списку Партії регіонів (але нардепом стає лише в квітні 2010-го). Через два роки на чергових виборах Столар йде як член ПР, але самовисуванець по столичному округу №217, і програє "бютівцю" Олександру Бригинцю.

Втім, це анітрохи не бентежить практичного Столара, і вже влітку 2014-го року він в ролі "людини Порошенка" з'являється в столиці при мері Віталію Кличку. Однак незабаром про "екс-регіонала" заговорять як про справжнього "господаря" столиці, якому цей статус був делегований куратором від БПП і одним з сірих кардиналів українського політикуму нардепом Ігорем Кононенком.

До чергових президентських виборів весною 2019-го року Вадима Столара називали тіньовим "господарем" Києва. Правда, якщо вірити розслідування Bihus.info - він був лише членом тріумвірату в складі екс-нардепа Максима Микитася та бізнесмена, нинішнього "наглядача" за Києвом від "Слуги народу" Дениса Комарницького.


Як би там не було, свій "зоряний" статус Столар, здавалося б, втратив, і до нього все частіше стали виявляти цікавість правоохоронці. Так, 1 жовтня СБУ повідомило про обшук в одній зі столичних будівельних фірм і в інвестиційних фондах, які мали ознаки фіктивності і вивели в офшори 500 млн грн у 2017-2020-х роках. За даними "Економічної правди" мова йде про будівельну компанію Bud Development, яка нібито належить Столару.

Не дивно, що для збереження контролю над власною імперією і особистої безпеки Вадим Столар зайнявся політикою.

Команда Столара "на старті" виборів в столиці

Проблему політичного прикриття Вадим Столар вирішив оперативно. На позачергових виборах у ВР 21 липня 2019-го року він  став народним депутатом під №11 у списку партії "Опозиційна платформа - За життя". Але нардеп явно вирішив не зупинятися на досягнутому, і задумав просувати власні інтереси на столичному рівні самостійно. Так, ще в квітні 2020-го року ЗМІ повідомляли про активізацію діяльності нардепа - реєстрації 20-го березня власного "іменного" благодійного фонду і наявності "своєї" людини в президентській партії "Слуга народу" (Антона Дрепіна, який займався виборами партії в Деснянському районі і повинен відстоювати інтереси патрона).

Окреме питання - інформаційний супровід майбутньої кампанії: нардеп ще в травні заявив про створення нового міського телеканалу Kyiv.live і навіть відзвітував в декларації за 12, 19 і 20 травня про заробіток на продажі нерухомості та дивіденди у 169,783 млн грн - в таку суму оцінювалися інвестиції в новий ТВ-продукт. Але, судячи з того, що нардепу належать 5 (!) фірм з профільною діяльністю у сфері телебачення, які діють у Києві та Одесі, інтереси екс-наглядача столицею не обмежуються.

Команда Столара на виборах: від ОПЗЖ

Політичне прикриття, ЗМІ та гроші - це, безсумнівно, важливо, але без кандидатів, просунутих в партії, нічого не вийде. Хоча і в цьому плані у опоблоківця все добре. "Коментарі" знайшли мінімум шість людей в ОПЗЖ, чий прямий зв'язок зі Столаром ніяких сумнівів не викликає.

Під "щасливим" номером 7 в списку ОПЗЖ до Київміськради балотується Юлія Олександрівна Уласик - офіційний помічник народного депутата України Вадима Столара на постійній основі і за трудовим договором.

Біографія Уласик досить цікава. Дівчина народилася в 1987-му році, в 19 років почала кар'єру у відділі маркетингу ТОВ "Молочний дім", де пропрацювала 2 місяці. З 2007-го по 2011-й р працювала в ТОВ "Інформаційні комунікації", потім були ТОВ "Київ-кабель" і ТОВ "Центр сучасного Китаю "Тьян Лінк". Нарешті, в червні 2019-го року Юлія Уласик відразу стала заступником начальника управління промисловості та інноваційної політики Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА. У тому ж році Уласик стала помічником Вадима Столара і навіть заробила у ВР 134 501 гривню зарплати. До цього Уласик вже була помічником інших нардепів - Василя Хмільник (в VI-VII скликання ВР) і Романа Забзалюка (в VII скликання).

Під номером 15 в списку ОПЗЖ легко відшукати Михайла Наконечного, директора того самого "Благодійного фонду Вадима Столара", створеного нардепом явно з прицілом на поліпшення власного іміджу і майбутні вибори.

Наконечний - досвідчений "боєць" на політичній ниві. У 2007-2008-му роках встиг побувати помічником-консультантом народного депутата Верховної Ради України VI скликання, багаторічного голови Деснянської РДА столиці Віктора Пилипишина. З квітня 2016-го по квітень 2018-го Наконечний був генеральним директором КО "Київзеленбуд", звідки офіційно пішов за власним бажанням, хоча і був замішаний в ряді скандалів.

Крім роботи в благодійному фонді Наконечний працює помічником ще одного парламентарія від ОПЗЖ - Наталії Приходько, яка доводиться Вадиму Столар двоюрідною сестрою.

Знайшлося місце в списку ОПЗЖ на вибори до Київміськради і для ще одного помічника Столара за трудовим договором - Алли Борисової, яку йде під №43. Особливою інформації про неї знайти не вдалося, але в громадській діяльності Борисова людина не нова, і є співзасновником двох ГО - "Впливати важливо" і "Рідна".

Однак в списках ОПЗЖ є не тільки офіційні, а й неофіційні помічники Вадима Столара.

Під №3 йде Михайло Царенко, колишній генеральний директор столичного "Київзеленбуду" (в 2012-2014 роках), що став кузнею кадрів для багатьох кандидатів до Київміськради. Політична доля Михайла Царенка схожа на долю Столара: член команди регіонала Олександра Попова, він влаштовується на роботу не куди-небудь, а в Управління Держуправління справами (на той період його очолював висхідна "зірка БПП" Сергій Березенко). Більш того, з квітня по грудень 2016-го Царенко працює заступником і керівником апарату Київської обласної державної адміністрації, коли нею керував Максим Мельничук. Уже на момент його призначення головою ОДА за новим губернатором закріпилася репутація "призначенця" Вадима Столара, що сам він всіляко спростовував.

У такій ситуації "своя" людина поруч з губернатором для Вадима Столара була просто необхідна, як, втім, і при будь-якому голові ОДА. Отож немає нічого дивного в тому, що Царенко залишився в ОДА і за наступного голови облдержадміністрації Олександра Горгана - вже в ролі його позаштатного радника.

За даними "Коментарів" є люди в списках ОПЗЖ, чий зв'язок з Вадимом Столаром не афішується. Наприклад, Володимир Яловий (під номером 10) - близький до Столара, хоч і є близьким соратником екс-градоначальника столиці Олександра Омельченка і був секретарем міськради за часів його мерства. Ще одна людина Столара - Руслан Крамаренко (№17) - екс-заступник колишнього голови КМДА (в 2010-2013-х роках) Олександра Попова.

Але, як кажуть, "не ОПЗЖ єдиним" сильний Вадим Столар, є свої люди у нього і в іншій партії.

"Перемога" Пальчевського - перемога Столара?

Судячи з концентрації людей Вадима Столара у виборчому списку, основну ставку на виборах до Київміськради він вирішив зробити на політичну партію кандидата в мери столиці, бізнесмена і телеведучого Андрія Пальчевського "Перемога Пальчевського". Уже під номером 3 у списку партії йде чинний депутат Київміськради Владислав Михайленко. Про те, що він є креатурою Вадима Столара ЗМІ писали на виборах 2015-го року. Михайленко не соромиться відстоювати інтереси шефа, користуючись депутатським мандатом.

Під номером 20 у списку тієї ж партії можна знайти прізвище ще одного чинного депутата Київміськради Людмили Костенко, яка 26 квітня 2020-го року потрапила в скандал з Національною поліцією. Автомобіль, за кермом якого була Людмила, а на пасажирському місці сидів заступник голови КМДА Володимир Слончак зупинили патрульні, пред'явивши підозру у вживанні спиртних напоїв. Це вилилося в скандал і навіть бійку за участю зам.мера, нібито вдарив поліцейського.


На наступний день після інциденту народний депутат України від "Слуги народу" Олександр Дубінський в своєму Телеграм-каналі заявив, що депутат Київміськради, що потрапила за списками "Солідарності", є тіткою Вадима Столара. Як би там не було, жодного покарання за свої дії депутат не понесла.

Втім, як стверджують журналісти Bihus.info, нардеп від ОПЗЖ є таємним інвестором походу Андрія Пальчевського в столичну владу. А курирує цю кампанію політтехнолог Сергій Влащенко, якого пов'язують з Вадимом Столаром. Появу Влащенка біля будинку кандидата Пальчевського журналісти Bihus.info за тиждень фіксували тричі.


Під №28 йде той самий Антон Дрепін, про якого ЗМІ ще в квітні повідомляли як про креатуру Столара на виборах в Деснянському районі. Сам кандидат, як і Столар, є вихідцем з "молодої команди" Леоніда Черновецького. У 2009-му році він з АКБ "Правекс банк" перейшов на роботу в КМДА заступником начальника КП "АТП КМДА". Пізніше Дрепін став керівником КП "Київжитлоспецексплуатація" та працював там навіть при наступному градоначальнику- Олександрі Поповім. На виборах до Київміськради у 2015-му році став депутатом від партії "Солідарність", куди його, очевидно, провів патрон Столар.

Сам Дрепін далеко не єдина людина Столара серед чинних депутатів Київміськради, які балотуються від політсили Пальчевського на чергових виборах.

Сюди ж можна віднести ще одного колишнього члена команди Черновецького, який перебіг з Блоку Катеринчука, а потім змінив "молоду команду" на ПР - Павла Тесленка (№37). Але в 2015-му він став депутатом Київради від партії "Єдність" Олександра Омельченка (очевидно "сірий кардинал" столиці вже тоді вміло розкладав "політичні яйця" в різні кошики).

Ще одна креатура Столара у Пальчевського - депутат столичної міськради Сергій Майзель (№21). Починав в політиці як помічник народного депутата від БЮТ Василя Кравчука, через два роки він вже був членом ПР і начальником відділу транспорту та інформаційних технологій Деснянської районної державної адміністрації в місті Києві. Потім були КП "Київжитлоспецексплуатація" Деснянської РДА Києва, пост гендиректора в КП "Київпастранс", депутатський мандат в 2015-му році від "Солідарності" і навіть два тижні офіційного статусу радника мера Віталія Кличка.

Ще один чинний депутат, який балотується від Пальчевського (№16 в списку) і є за даними "Економічної правди" частиною "команди Столара" - Андрій Андрєєв. На політичну стезю він ступив ще студентом, приєднавшись до "молодій команді" Леоніда Черновецького, та й куди було ще йти в 21 рік? Був наближеним Алли Шлапак (члена команди Черновецького), і, не шкодуючи себе, захищав кандидата від відеофіксації підкупу виборців. Очевидно цю відданість оцінили. У всякому випадку, в 2014-му Андрєєв став депутатом Київради від "УДАРу" і першим заступником директора КП "Київблагоустрій". На виборах 2015-го року він знову став депутатом, тепер уже від "Солідарності". З 2017 го по 2019-й роки керував "Київблагоустрій", а потім знову став першим замом.

"Наша" людина в "ЄС"

Період з 2014-го по 2019-го рік був пов'язаний для Вадима Столара з БПП, і ряд його людей стали депутатами Київміськради від політсили президента "Європейська солідарність". Так що було б нерозумно вважати, що у нього там не залишилося зв'язків хоча б на міському рівні.

Дійсно, до "людей Столара" в передвиборчому списку "Європейської солідарності" відноситься Ірина Никорак (№60), чий зв'язок з сірим кардиналом - давно не секрет.

Якщо конкретніше, то з Вадимом Столар її пов'язує чоловік - Еміль Соловйов, який працює в сфері будівництва і, крім того, був помічником нардепа Столара в ВР VI скликання. Також ЗМІ звертали увагу на те, що прізвище Ірини Никоряк співзвучнае з прізвищем директора Департаменту охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації Олександра Никоряка, який дозволяє проводити реконструкції, реновації та знесення будівель, що вважаються культурною спадщиною столиці. Або, простіше кажучи, працювати в історичному центрі Києва.

На шляху до "золотої акції": таємні друзі і явні вороги

Зрозуміло, складно припустити, що зазначені кандидати в Київміськраду, які знайшлися в трьох політичних партіях - це всі, кого Вадим Столар вирішив просунути в столичну владу. Очевидно, їх набагато більше. І це може дозволити одіозному політику створити власну "групу Столара" в різних політсилах, які будуть голосувати так, як потрібно головному бенефіціару. В ідеалі екс-сірий кардинал отримає можливість просувати або провалити потрібні для нього (і зацікавлених осіб) рішення, отримавши "золоту акцію" або блокувальний пакет в Київраді. Маючи можливість впливати на прийняття чи неприйняття рішень в Київраді, нардеп може знову поборотися за втрачений титул "сірого кардинала" столиці.

В останньому йому можуть допомогти кандидати, яких ведуть до Київради інші люди, які не чужі для нардепа від ОПЗЖ.

Так, під №5 у тому ж ОПЗЖ до Київміськради йде Олена Букало - директор будівельної компанії ТОВ "Інвестбуд-гарант", що входить в групу столичного забудовника Вагіфа Валієва.

З останнім у Вадима Столара давні бізнес-зв'язки, що тягнуться ще з початку 2000-х, коли він допоміг бізнесменові пролобіювати в Київраді отримання дозволу на будівництво біля станції метро "Театральна". Але цей спільний бізнес-проект обернувся крахом.

Як писали ЗМІ, у 2018-му році Столар купив бізнес-центр "Парус", що належав його партнеру. Сума угоди склала десятки мільйонів доларів, так що навряд чи Вагіф Алієв відмовить Столару в підтримці своїми людьми в Київраді. Зрозуміло, якщо це не буде суперечити його власним інтересам.

Навіть нинішній "сірий кардинал" столиці Денис Комарницький може вступити в альянс зі своїм суперником, якщо того вимагатимуть спільні інтереси - адже уживалися вони разом в 2014-2018-х роках, і продовжують робити це тепер. Не дарма його брат Олександр "засвітився" у виборчому списку у того ж Андрія Пальчевського під № 23. Крім того, якщо вірити політологу Дмитру Джангірову, Вадим Столар використовує нардепа Гео Лерос, виключеного з "Слуги народу", для інформаційної війни з главою Офісу Президента Андрієм Єрмаком, чиї інтереси і представляють Денис Комарницький і нардеп від "СН" Микола Тищенко. Правда, є й інша версія: що "війна" між Комарницьким і Столаром не більше, ніж містифікація для сторонніх.

Словом, передвиборна кампанія в столиці обіцяє бути насиченою, і можна не сумніватися, що представники "команди Столара" ще встигнуть себе проявити до 25-го жовтня.

Раніше "Коментарі" розбиралися, чим відомий Андрій Пальчевський та як вчорашньому бізнесменові вдалося вклинитися в ряди столичних політиків, змусивши їх потіснитися.


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися