Підсумки тижня у Києві: що важливого сталося з 10 по 14 липня

Про нічні атаки, декомунізацію “Батьківщини-мати”, російський фейк про Київську ГЕС та про багато інших головних подій цього тижня читайте у нашому матеріалі

Поточний тиждень видався насиченим для киян. РФ тричі атакувала Київ вночі за допомогою безпілотників Shahed, були прийняті важливі рішення щодо монумента “Батьківщина-мати”, російські пропагандисти опублікували черговий фейк про Київську ГЕС, а наступна зима для городян може виявитися складнішою за попередню.

“Коментарі” підбивають підсумки та розповідають про головні події цього тижня.


На вулиці Богдана Хмельницького завершено перший етап ремонту

У зв'язку з цим на згаданій вулиці частково відкрили рух транспорту . Тепер проїхати можна смугами на підйом на ділянці від Хрещатика до Терещенківської.

Дорожники оновили там дорожнє покриття площею понад 4,7 тисячі кв. метрів. Наразі вони облаштують наземні пішохідні переходи біля станції метро “Театральна” та на перехресті з вулицею Володимирською.

Стартували ремонти смуг на спуск, після чого оновлюватимуть ділянку від Терещенківської до Володимирської.


Атака безпілотників на Київ у ніч проти 11 липня

РФ спробувала атакувати столицю безпілотниками Shahed, проте сили Протиповітряної оборони (ППО) знищили всі ворожі цілі. Проте не обійшлося без руйнувань.

Внаслідок падіння уламків збитих безпілотників у двох районах Київської області виявилися пошкоджені багатоповерховий та 12 приватних будинків. На щастя, постраждалих та жертв немає.


Росіяни поширили фейк про стан Київської ГЕС

Пропагандисти з РФ написали, що українська влада нібито заявила, що аварійність Київської дамби становить 93%. До новини вони прикріпили фото з мапою Києва з умовними позначками, які райони будуть під водою у разі руйнування ГЕС.

Фейк спростували в "Укргідроенерго". У компанії зазначили, що офіційних заяв про це від чинної влади не було, а мапа була створена ще у 2012 році українським ЗМІ і не стосується сьогоднішніх реалій.


Нічна атака на Київ 12 липня

Чергова атака на українську столицю в ніч проти середи, 12 липня, також була безуспішною для РФ. Ударні безпілотники Shahed були збиті силами ППО. Цього разу, на щастя, обійшлося без руйнувань – дані про жертв та пошкодження будинків не було зафіксовано ні в Києві, ні в Київській області.


Міська електричка змінить графік руху

Через ремонтні роботи на стрілочних переводах на залізничній станції “Борщагівка” графік руху електрички зміниться на тиждень:

• 17 липня не їздитимуть три вечірні рейси через Почайну: 21:31 з Дарниці, 21:39 зі Святошина, 22:31 з Дарниці;

• 18-22 липня скасують чотири ранкові та три вечірні рейси через Почайну: 05:31 з Дарниці, 05:39 зі Святошина, 06:31 з Дарниці, 06:39 зі Святошина, 21:31 з Дарниці, 21:39 зі Святошина , 22:31 з Дарниці;

• 23 липня не курсуватимуть чотири ранкові рейси через Почайну: 05:31 з Дарниці, 05:39 зі Святошина, 06:31 з Дарниці, 06:39 зі Святошина.


Третя нічна атака РФ на Київ за цей тиждень

Росія запустила дрони-камікадзе Shahed на Київ у ніч проти 13 липня. Попри те, що сили ППО збили ворожі безпілотники, постраждали мирні мешканці. Падіння уламків зафіксували у Дарницькому, Солом'янському, Шевченківському, Оболонському та Подільському районах Києва, через що було пошкоджено житлові будинки. Відомо про двох постраждалих - 19-річну дівчину та 23-річного хлопця, їх госпіталізували.


Для заміни герба СРСР на щиті “Батьківщина-мати” видали дозвіл

Через рік обговорень Державна інспекція архітектури та містобудування України офіційно дозволила демонтувати радянський герб. Замовником цих робіт виступив Національний музей історії України у Другій світовій війні.

Роботи планують розпочати найближчим часом. Замість символіки СРСР на щиті з'явиться малий Державний герб України. При цьому витрачати кошти з бюджету не будуть, роботи оплатить великий бізнес.

picture


Ресторатори просять продовжити графік роботи закладів

Столичні підприємці звернулися до Ради оборони Києва з проханням продовжити час роботи закладів громадського харчування . Нині вони можуть працювати лише до 22:00, незважаючи на те, що у березні 2023 року комендантську годину скоротили.

Ресторатори запевняють, що продовження графіка роботи сприятиме покращенню економічної ситуації в місті, збільшенню надходжень від податків, зборів та платежів до бюджетів усіх рівнів, а також створенню додаткових робочих місць. Міська влада пообіцяла розглянути це питання.


На Дегтярівському шляхопроводі почали встановлювати новий міст

Дорожники демонтували 13 із 17 балок старого мосту та паралельно почали будувати новий міст . Вже встановлено 26 паль із 88 необхідних. Ширина нового мосту складе 40 метрів, що на 12 метрів більше за ширину демонтованого.

Основні будівельні роботи планують завершити до кінця поточного року, проте повний комплекс робіт закінчать наступного року.


У Києві затвердили нові назви 14 вулиць та скверів

У рамках декомунізації та дерусифікації у четвер, 13 липня, було перейменовано 14 міських об'єктів, чиї старі назви були пов'язані з радянським минулим та країною-агресором.

Зокрема, сквер Трудової Слави в Дарницькому районі тепер має назву Павла Горянського. Парк імені О. С. Пушкіна на Шулявці отримав ім'я українського письменника Івана Багряного, а вулиця Маяковського називатиметься вулицею Тараса Коваля.

Повний список перейменувань можна переглянути за посиланням .


У Києві заборонили публічно включати музику російською мовою

Відповідне рішення вчора, 13 липня, ухвалили депутати Київської міської ради. Під заборону потрапляють аудіовізуальні твори , музичні звукозаписи, вироби художніх промислів, театральні та циркові вистави, концерти та культурно-освітні послуги.


Кияни попередили про відключення світла майбутньої зими

Наступна зима для мешканців Києва може виявитися не менш складною, ніж попередня. У ДТЕК пояснюють це тим, що наразі зруйновано чи пошкоджено 75% теплової генерації, з чим енергетики не зіткнулися у 2022 році. Також залишається високий ризик ракетних ударів РФ по об'єктах критичної інфраструктури. Тому киянам, ймовірно, знову доведеться зіткнутися з масштабними відключеннями світла.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися